В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини працював Ресурсний центр для внутрішньо переміщених осіб. Мета його діяльності – надання освітньо-просвітницьких послуг, здійснення соціальної підтримки та психологічного супроводу, створення умов для комплексної реабілітації (психологічна, соціальна, професійно-трудова, спортивна, медична) та інтеграції до життя Уманської територіальної громади осіб, які внаслідок військових знайшли прихисток в нашому місті.

В межах його діяльності пройшло чимало цікавих та змістовних заходів.

Відбувся тренінг для жінок із числа внутрішньо переміщених осіб «Психологічний бронежилет», екскурсія для дітей «Таємниці будинку Файнштейна», майстер-клас з виготовлення поліграфічного виробу (https://cutt.ly/EKJCKYV).

Для дітей дошкільного віку постійно організовувалися освітньо-пізнавальні ігри та заходи дозвіллєвого характеру.

Для дорослих із числа внутрішньо переміщених осіб було проведено тренінг  «Відновлення ресурсу в кризових ситуаціях», спрямований на формування в учасників уявлення про особливості подолання кризових ситуацій, зняття емоційної та поведінкової скутості. Дітям проведено екскурсію до художнього музею «Відкрий себе місту» (https://cutt.ly/DKJCC9W).

Викладачі кафедри української мови та методики її навчання факультету української філології також підготували пізнавально-розважальні заходи. У квесті «Пошуки козацької грамоти» малечі довелося виконувати цікаві мовні завдання, розв’язувати логічні мовні задачі, згадати український алфавіт тощо.

Учасники вікторини прослухали мінілекторій з історії української мови, виконували інтерактивні завдання з лексики, фразеології та діалектології, складали пазли (карту говорів української мови) тощо. Усі учасники заходів підтвердили готовність підвищувати свій рівень володіння українською мовою.

У межах діяльності ресурсного центру для внутрішньо переміщених осіб відбувся кінолекторій з переглядом української історичної фентезі-стрічки «Чорний козак» (2018) режисера Владислава Чабанюка. Після перегляду стрічки відбулося обговорення й обмін враженнями (https://inlnk.ru/Jj5gke).

21 червня 2022 р. проведено соціально-виховний тренінг «Мій Всесвіт  – моя Україна!». (https://cutt.ly/kKJVSJl).

Під час тренінгу «Стабілізація психологічного стану дитини під час війни» батьки мали змогу отримати поради як стабілізувати психологічний стан дитини, яка сумує за домом і як допомогти їй позбавитися надлишку емоцій під час війни. З цією метою для діток внутрішньо переміщених осіб було проведено екскурсію в «Лялькову хату» с. Полянецьке (https://cutt.ly/GKJVHwS). Діти із задоволенням брали участь у майстер-класі з виготовлення ляльки-мотанки, відшукували скарб під час квесту, який провела майстриня пані Ірина.

В основі роботи ресурсного центу лежить допомога кожній людині, яка потрібує підтримки в умовах військового стану чи складних життєвих обставинах.

Миру і безпеки нам усім!

Пресцентр УДПУ