Мобільність студентів та викладачів є однією з засадничих умов здобуття сучасної європейської освіти. Навчання, стажування та дослідницька робота за кордоном збагачує особистий досвід людини, надає їй можливість дізнатися більше про інші моделі набуття й розповсюдження знань, розширити коло контактів та спілкування і поглибити знання іноземних мов. Про це йдеться у програміЕразмус Мундус (Erasmus Mundus Eminence).

Аспірант, викладач кафедри теорії та практики іноземних мов факультету іноземної філології УДПУ Олена Комар виборола право для здобуття знань за цим проектом в університеті Порту (Universidadedo Porto, Portugal). На початку нинішнього навчального року вона відбула на стажування до Португалії. Її навчання здійснюється за програмою наукового стажування для аспірантів. Олена Комар буде проводити частину наукового дослідження «Соціальна політика і безперервна освіта: нові теоретичні та методологічні виклики в соціології освіти дорослих» в рамках означеної програми. Ось що вона пише про перші кроки стажування за кордоном: «Мені пощастило навчатись по програмі Еразмус Мундус.


Перші кроки були зроблені на орієнтаційній сесії, де я познайомилась з великою та дружньою командою координаторів, ректором університету, який привітав нас і розповів історію створення університету та попередній досвід студентів за обміном. Тож тепер перед нами стоять нові цілі та нагальні завдання до виконання, відповідальність, нові вершини та ціннісні орієнтири для самовдосконалення та культурного розвитку.



Перш за все - це виклик для кожного з нас, можливість для професійного та особистісного поступу, для нових відкриттів, обміну досвідом, нагода стати неупередженою людиною широких поглядів і водночас достойно представити власну країну, свої традиції та переконання.

Висловлюю велику вдячність нашому Уманському державному педагогічному університету імені Павла Тичини на чолі з ректором Наталією Побірченко за надану можливість навчатися за кордоном, декану факультету іноземної філології Надії Бріт за надзвичайно цінну підтримку, координатору Оксані Заболотній за натхнення, безмежну віру, розуміння і терпіння, Анні Гребьонкіній за повсякчасну допомогу та поради.

На завершення додам: «Просіть, і буде вам дано, шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам!» Нехай і вам пощастить!»

Довідково.
Еразмус Мундус – освітня програма ЄС, спрямована на активізацію міжнародної співпраці та підвищення мобільності студентів, викладачів, науковців європейських університетів та вищих навчальних закладів третіх країн на всіх континентах. Намагаючись перетворити ЄС на світового лідера в освіті, а європейські університети – на осередки знань та інновацій, програма Еразмус Мундус також ставить за мету сприяння взаєморозумінню між людьми, активізацію міжкультурного діалогу.

Програма Еразмус Мундус була започаткована Європейським Союзом в 2004 р. для країн, які не входять до ЄС. Студенти старших курсів і науковці з різних країн, у тому числі й з України, мають змогу отримувати стипендії від ЄС для продовження навчання або проведення наукових досліджень в країнах ЄС.

Програму Еразмус Мундус названо так на честь видатного голландського вченого XV століття, гуманіста і теолога Еразма Роттердамського (1465 – 1536 рр.), який багато мандрував Європою, навчався і працював у різних університетах і ще тоді, майже пів тисячоліття тому, зрозумів переваги мобільності та міжнародної співпраці в освіті і навчанні. Латинське слово «mundus» означає «світ» і відображає глобальну та міжкультурну орієнтацію програми.

Програма Еразмус Мундус є відповіддю на виклики, що постають перед сучасною системою вищої освіти: підготовка громадян Європи до життя в глобалізованому багатокультурному суспільстві, яке ґрунтується на знаннях та освіті, підвищення якості й привабливості вищої освіти в Європі. Такі принципи відповідають Лісабонській стратегії ЄС, згідно з якою уряди країн - членів ЄС взяли на себе зобов’язання зробити європейську економіку конкурентоспроможною і здатною до динамічного розвитку, а європейську систему вищої освіти – доступнішою і найякіснішою у світі. Програма підтримує також реалізацію Болонського процесу, сприяючи визнанню академічних ступенів і розвиткові інтернаціоналізації університетської освіти.

Пресцентр УДПУ