Відбулися урочистості з нагоди посвяти першокурсників у студенти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Цьогоріч навчальний заклад поповнився рекордною кількістю розумних і допитливих, талановитих і жагучих до отримання знань юнаків і дівчат із 23 регіонів нашої держави. 4086 вчорашніх випускників шкіл стали студентами УДПУ – найбільшого і найпопулярнішого закладу сучасної освіти не лише в Черкаській області, але й в центральному регіоні держави.

Адміністрація, професорсько-викладацький склад та співробітники університету на чолі з ректором, професором Олександром Безлюдним радо приймали першокурсників до великої студентської родини. На святі також були присутні почесні гості, випускники навчального закладу, батьки студентів, друзі, близькі.

На святковому університетському майдані майорять прапор України, прапор та штандарт університету. Вишикувалися схвильовані першокурсники факультетів: іноземних мов (декан – доцент Ірина Постоленко), української філології (декан – професор Валентина Коваль), історичного (декан – професор Анатолій Карасевич), природничо-географічного (декан – доцент Валерій Миколайко), фізики, математики та інформатики (декан – доцент Тетяна Махомета), професійної та технологічної освіти (декан – професор Станіслав Ткачук), соціальної та психологічної освіти (декан – доцент Оксана Кравченко), фізичного виховання (декан – доцент Сергій Пензай), мистецтв (декан – доцент Інна Терешко), дошкільної та спеціальної освіти (декан – доцент Ірина Демченко), початкової освіти (декан – доцент Борис Якимчук); Інституту економіки та бізнес-освіти (директор – професор Ольга Чирва).

Поздоровляючи першокурсників, ректор Олександр Безлюдний побажав, аби з перших днів навчання вони були в університеті не гостями, а ввійшли до його дружної команди і без їх участі не пройшла жодна подія різнобарвного студентського життя. Олександр Іванович розповів про створені в університеті сприятливі умови та великі можливості для відмінного навчання та гармонійного розвитку. Освітній шлях першокурсників допомагатимуть долати мудрі, талановиті та відкриті до спілкування і викладачі.

Щирі напутні слова студентам виголосила заступник міського голови Жанна Лозінська, яка передала привітання та найкращі побажання від міського голови Олександра Цебрія.

Голова Наглядової ради Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, народний депутат України кількох скликань, голова Асоціації правників України, доктор юридичних наук, професор, дійсний член (академік) Академії правових наук України, Василь Костицький, вітаючи із стартом нового навчального року, озвучив приємну новину: у відповідь на лідерські позиції університету від голови наглядової ради університету започатковується іменна стипендія найуспішнішому студенту, яка буде виплачуватись за результатами семестру і за поданням студентського самоврядування.

Із зацікавленістю присутні на заході слухали слова привітань від польських партнерів УДПУ – ректора Державної Вищої Школи Професійної Освіти імені Яна Амоса Коменського, професора, доктора габілітований Мачея Петшака та проректора, доктора габілітованого, почесного професора Уманського державного педагогічного університету Александра Миколайчака.

Не міг стримати хвилювання, виступаючи перед великою аудиторією слухачів, студент ІІІ курсу факультету соціальної та психологічної освіти Віталій Владика. Він – учасник бойових дій на Сході нашої країни, який був важко поранений, переніс кілька складних операцій, щиро зізнався, що йому не легко виступати, бо хочеться донести до веселої і безтурботної молоді, що найцінніше для людини – здоров’я, а найбільше благо на землі – це мир.

У пам'ять про героїв Небесної Сотні, воїнів АТО, на знак вшанування світлої пам’яті тих, хто віддав своє життя за честь і гідність, за Батьківщину та увійшов у безсмертя, учасники урочистостей схилили голови і вшанували їх хвилиною мовчання.

Продовжуючи патріотичне спрямування, прозвучала пісня «Слава Україні!» у виконанні чоловічого вокального тріо «Гонта» у складі заслужених працівників культури України Василя Семенчука, Петра Волошина, Валентина Купчика, автори – викладачі УДПУ Анатолій Карасевич та Василь Семенчук.

За добрим звичаєм символічні студентський квиток та ключ до знань першокурсникам вручили ректор університету Олександр Безлюдний та голова студентської ради університету Катерина Чупіна. Першокурсники ж пообіцяли з честю нести високе звання студента Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, зберігати та примножувати його традиції та славу і своїми успіхами прославляти місто та рідну державу.

А як можуть сяяти таланти студентів університету продемонстрували ансамбль народного танцю «Візаві» та студентка Анастасія Шинкарук, яка виконала пісню «Україна – це ми».

Посвята у першокурсники – це перша урочиста подія у житті тисяч юнаків та дівчат, які здійснили свою мрію, вступивши на навчання до УДПУ. Саме вона відкрила новий, дуже цікавий і захоплюючий період їх життя – студентські роки! Нехай же вони будуть корисними, яскравими та щасливими!

Пресцентр УДПУ