За сприяння ректорату та профкому університету відділ виховної роботи організував дводенні поїздки викладачів та студентів до Львова.

Автобусні подорожі пролягали через місто Почаїв, де екскурсанти відвідали найбільшу православну святиню Волині – Почаївську лавру (друга в Україні після Києво-Печерської ). Почаївський монастир є однією з найшановніших святинь, і було цікаво разом з іншими прочанами відвідати та на власні очі побачити святині: слід стопи Матері Божої з джерелом цілющої води, її чудотворну ікону. Взагалі, землі Західної України багаті пам’ятками сакральної та оборонної архітектури.

У перлині Галичини, її історичному, політичному та культурному центрі – місті Львів – екскурсанти відчули незвичайну самобутню атмосферу. Величезне задоволення отримали у Національному академічному українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької, де мали можливість переглянути оперети відомих авторів: «Сільву» Імре Кальмана та «Гуцулку Ксеню» Дмитра Николишина і Ярослава Барнича.

В останній візит до Львова делегація університету переглянула гірку комедію Ореста Огородника «Останній гречкосій». Головну роль у ній блискуче зіграв народний артист України Януш Юхницький. Сидячи у залі, глядачі немов жили разом із акторами, чудова гра яких бентежила до глибини душі, викликала сльози співпереживання.

Цікаво, що після перегляду шедевру мистецтва відбулася захоплююча зустріч народного артиста України Бориса Міруса з керівником делегації УДПУ, режисером студентського театру драми і комедії Наталією Алексєєвою та його онучкою, студенткою факультету початкової освіти нашого університету Вірою Притуляк.

Потім була екскурсія по старому місту. Його історичний центр занесений до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Місто Лева не переплутаєш ні з яким іншим за національним колоритом, кількістю неймовірних пам’яток архітектури ХІV- ХХ століть. Скульптури, замки, храми та інші старовинні будівлі вражають своєю величчю та таємничістю.

Наші туристи, як посланці Шевченкового краю, не упустили нагоди ознайомитися з подробицями біографії Тараса Шевченка, зокрема, його перебуванням у місті Почаїв, до якого поет часто приїздив працювати та відпочивати душею. А у Львові група побувала в музеї поета. Як відомо з історії, Тарас Григорович жодного разу не був у столиці Галичини, отож щоб закарбувати в пам’яті львів’ян образ великого генія українського народу, влада розіслала в усі кінці України художників, аби ті написали портрети пам’ятників Кобзарю. Ось цими картинами і заповнений музей.

Разом із студентами подорожували викладачі різних факультетів: Тетяна Бондарчук, Алла Добридень, Катерина Замулянець, Тетяна Грітченко та відеооператор Оксана Довгань.



Довідково
Художній керівник, режисер-постановник і актор Львівського Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької, народний артист України, лауреат Національної премії України Імені Тараса Шевченка Федір Стригун – наш земляк. Народився 1 листопада 1939 року у с. Томашівка, Уманського району). Навчався на акторському факультеті Київського інституту театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого (майстерня В. О. Неллі), працював у Запорізькому драмтеатрі. З 1965 року працює у Львівському театрі імені Марії Заньковецької.

З 1990 по 1998 підготував два випуски акторів при Львівській консерваторії ім. М. Лисенка. Серед поставлених ним спектаклів – «Хазяїн», «Суєта», «Житейське море» І. К. Карпенка-Карого, «Гайдамаки» Т. Шевченка, «Маруся Чурай» Ліни Костенко, «Народний Малахій» та «Маклена Ґраса» Миколи Куліша, «Мазепа» (трилогія) Б. Лепкого, «Ромео і Джульєтта», «Гамлет» В. Шекспіра, «УБН» Г. Тельнюк та інші. Федору Стригуну належить відкриття і сценічне втілення творчості незаслужено забутого композитора Ярослава Барнича і його оперет «Шаріка» та «Гуцулка Ксеня».

За 40 років творчої діяльності зіграно більше сотні ролей. Фільми з його участю: «Пропала грамота», «І в звуках пам'ять відгукнеться…», «Запорожець за Дунаєм», «Дударики», «Камінна душа» та інші – принесли славу кіноактора. Крім роботи в театрі та кіно, викладає на акторському відділенні філологічного факультету Львівського національного університету.

Пресцентр УДПУ