Стоголосий вересень знову дав клич про початок осені, початок нового навчального року. Наступив той довгоочікуваний момент, коли ще вчорашні абітурієнти, а вже сьогодні – студенти, вступають у вирій насиченого університетського життя. Ми горді з того, що набрали гідне поповнення першокурсників – і 1 вересня відбулась урочиста Посвята їх у студенти. Під звуки духового оркестру на площі вишикувались усі факультети, їх колони очолювали декани та директори інститутів.

Почесну місію відкриття Дня знань та ритуалу Посвяти першокурсників у студенти було покладено на ректора університету – професора, доктора педагогічних наук, члена-кореспондента Національної академії педагогічних наук України Наталію Семенівну Побірченко.


Свято знань, просвіти і науки цього року відвідали високоповажні гості на чолі з губернатором Черкаської області, Героєм України Сергієм Борисовичем Тулубом.


Також були запрошені інші керівники області, району та міста, спонсори та друзі університету: заступник голови облдержадміністрації Юрій Васильович Тимошенко, міський голова Умані, кандидат історичних наук, доцент Юрій Іванович Бодров, голова Уманської райдержадміністрації Анатолій Іванович Петренко, начальник Головного управління освіти і науки облдержадміністрації Іван Дмитрович Шарапа, директор дендропарку «Софіївка», доктор біологічних наук, професор Іван Семенович Косенко, генеральний директор відкритого акціонерного товариства «Уманьферммаш», заслужений машинобудівник України Анатолій Васильович Ліпкан, голова правління закритого акціонерного товариства «Уманський «Агрошляхбуд», Заслужений будівельник України, Лауреат Державної премії в галузі архітектури та будівництва Геннадій Семенович Грановський.

Це надало святу ще більшої урочистості та значення – першокурсники та їх батьки мали змогу не тільки ознайомитись з керівництвом та корифеями університетської науки, а й переконатись у тому, що Уманський педуніверситет має вагому підтримку з боку влади і є одним з провідних педагогічних вузів України.

Особливо приємним був момент вручення губернатором цінних подарунків кращим студентам та науковцям, а також сертифіката на комп’ютерний клас для університету.



С.Б.Тулуб прочитав для студентів університету першу в цьому навчальному році лекцію на тему: «Соціально-економічний розвиток Черкащини». Лекція викликала зацікавлення у студентів, які задали Сергію Борисовичу змістовні запитання, на які отримали ґрунтовні, вичерпні відповіді.


По завершенню лекції ректор університету проф. Н.С.Побірченко проінформувала присутніх про те, що на засіданні Вченої ради 30 серпня 2011 року Сергію Борисовичу Тулубу присвоєно звання «Почесний професор Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини» – найвищу почесну відзнаку університету, і розпочала урочисту церемонію вручення диплому Почесного професора та мантії. Студенти привітали високого гостя із присвоєнням почесного звання, подякували за увагу, виявлену до університету, турботу про студентів та викладачів, побажали успіхів у нелегкій праці губернатора області на благо Черкащини та України.


На завершення дня відбулось урочисте відкриття бізнес-інкубатора, створеного за ініціативи губернатора Черкащини. Зі вступним словом виступила ректор університету, професор Н.С.Побірченко. Ознайомлюючи з метою і завданнями бізнес-інкубатора, професор університету А.С. Музиченко наголосив, що він започаткований як структурний підрозділ університету, діяльність якого спрямована на створення сприятливого середовища для нових підприємств, сприяння в реалізації підприємницьких ідей та бізнес-проектів, пошуку спонсорів та інвесторів, забезпечення комерціалізації результатів науково-дослідних робіт.


Одночасно з відкриттям бізнес-інкубатора розпочала діяльність юридична клініка, основними завданнями якої є:

  • надання безкоштовної правової допомоги соціально-незахищеним верствам населення;
  • правова просвіта населення;
  • виховання соціально-орієнтованих фахівців;
  • проведення досліджень і підготовка публікацій з актуальних проблем права;
  • забезпечення співробітництва із органами державної влади та місцевого самоврядування.