В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини на фізико-математичному факультеті (декан, доктор педагогічних наук Олег Авраменко) досліджено тему «Сучасні технічні засоби у шкільному фізичному експерименті». Вивчення теми було організовано кафедрою фізики і астрономії та методики їх викладання (завідувач кафедри, доктор педагогічних наук, професор Михайло Мартинюк) в рамках МАН, яка діє при університеті (секція фізики, керівник - доцент кафедри Сергій Терещук).

Завідувач відділу створення навчально-тематичних систем знань національного центру МАН (Мала академія наук) України, кандидат педагогічних наук, голова Всеукраїнської асоціації учителів фізики Ігор Чернецький прочитав дві науково-популярних лекції серед студентів фізико-математичного факультету та учителів фізики шкіл міста.


Під час лекції були продемонстровані цікаві фізичні досліди та експерименти, які сьогодні демонструються на уроках фізики у школах США та більшості європейських країн. Це досліди із застосуванням сучасного обладнання на основі інноваційних технологій (цифровий спектроскоп, тепловізор, цифрова фізична лабораторія тощо). Зокрема, досліди з матеріалами із незвичними властивостями (“метали з пам'яттю”); досліди, що проводяться в інтернет-лабораторіях, досліди із застосуванням нанотехнологій. Усі ці досліди відносяться до різних розділів фізики — механіки, оптики, будови речовини та ін.




У слухачів (студентів і вчителів) була нагода доторкнутись до новітніх технологій викладання фізики та перевірити власні знання і рівень креативного мислення. Наші студенти продемонстрували здатність до творчого мислення та уміння знаходити вірні рішення у нестандартних фізичних ситуаціях!

Пресцентр УДПУ