Співпраця Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини із Міжнародним дитячим центром «Артек-Буковель» триває вже не один рік. Чимало студентів нашого вишу мали можливість відпочивати та працювати у цьому чудовому таборі, відчути в повній мірі красу Українських Карпат та неймовірну атмосферу колективно-творчої діяльності, співпраці, незабутніх пригод і відкриттів, таємниць і сюрпризів, креативу і драйву.

Цьогоріч наші студенти також мали змогу пройти відбір для роботи у «Школі вожатого» дитячого табору «Артек-Буковель». Перший етап проходив на початку квітня на базі нашого університету. Навчання студентів проводили директор з розвитку «Артек-Буковель» Любов Іванова та методист науково-методичного відділу Ельвіна Світлична. Під час практичних занять працівники міжнародного дитячого центру ознайомили студентів з особливостями професійної підготовки педагога-організатора, специфікою його діяльності в дитячому оздоровчому таборі «Артек-Буковель» та провели організаційно-педагогічні ігри. За результатами першого відбіркового етапу 32 кращих студенти нашого вишу одержали запрошення стати учасниками другого етапу роботи «Школи вожатого», що проходить на базі туристичного спорткомплексу «Буковель».

Заключний етап навчання розпочався з 26 травня і триватиме по 2 червня. Найважливіші завдання, які стоять нині перед студентами, - це набуття нових та поглиблення наявних знань, необхідних для професійної діяльності у дитячому таборі «Артек-Буковель»; обмін досвідом, напрацювання нових ідей; створення передумов для розробки інноваційних проектів, технологій, прийомів педагогічної діяльності у сфері дитячого оздоровлення та відпочинку; розвиток організаторських та комунікативних навичок, уміння створювати творчу атмосферу.

Вісім навчальних днів студенти-вожаті живуть за принцами життєдіяльності дитячих загонів. Ранкова зарядка, спортивні, музичні, психологічні заняття, пізнавальні ігри, змагання, творчі конкурси, квести, презентації, пісні біля багаття, змагання з артболу, весела спортландія – все, чому вожаті навчаться самі, передадуть дітям. Шляхом проведення різноманітних форм роботи – методичних практикумів, тренінгів, організаційно-педагогічних, ділових та рольових ігор, практичних занять, психологічних тренінгів, колективно-творчих справ, методичного консультування, тестування тощо - для вожатих створюються умови ситуації успіху, що сприятиме їхньому особистісному професійному зростанню, самореалізації, розвитку професійної спостережливості та здатності до педагогічного аналізу; успішній презентації власних і колективних досягнень.

Завершиться навчання в «Школі вожатого» заліковими заходами: спортивно-патріотичною грою «Стежками Довбуша» та організаційно-педагогічною грою «Зміна в дитячому таборі «Артек-Буковель».

Сподіваємося, що наші студенти з легкістю пройдуть цей важливий навчальний етап і зможуть отримати сертифікати «Школи вожатого» (вони видаються учасникам, які успішно пройшли курс навчання) та запрошення на роботу в «Артек-Буковель».

Пресцентр УДПУ