Науково-педагогічні працівники, здобувачі освіти природничо-географічного факультету провели експедиційні дослідження Покутсько-Буковинських Карпат у районі села Білоберізка Верховинського району Івано-Франківської області.

Досліджено Гринявські гори, нижню течію річки Черемош, Млинський і Сухий потоки. Відвідано групу мальовничих скель, геологічну пам’ятку природи місцевого значення «Писаний Камінь». На території Верховинского району знаходиться ряд найвищих вершин Східних Карпат, у тому числі й третя за висотою гора України – Піп Іван, 2020 м, а також її вирізняють мінералого-петрографічні памʼятки, які представлені кристалічними сланцями, гнейсами, кварцитами, вапняками, доломітами мармуру та інших гірських порід.

В ході експедиції проведено ряд суспільно-географічних досліджень в межах Білоберізківської територіальної громади, вивчено грунтовий і рослинний покров, фауну.

Детальніше на сайті

В ході дослідження встановлено, що дана територія є визначним лікувально-оздоровчим центром, адже Верховинський район є одним із екологічно чистих в Івано-Франківській області, а можливо і в Україні з точки зору стану довкілля. Цьому сприяє віддаленість району від промислових центрів регіону; відсутність виробничих підприємств, які б забруднювали навколишнє середовище; межування району з малонаселеними гірськими територіями.

Встановлено, що радіаційний фон досліджуваних територій в нормі, що сприяє росту і розвитку живих організмів.

Зростання потреб у продуктах харчування і сировині обумовлюють необхідність інтенсивного використання природних ресурсів району дослідження з одночасним розвʼязанням найважливіших проблем – забезпечення охорони земель від руйнування (ерозія, зсуви, карст, підтоплення); впровадження системи заходів щодо захисту території від засмічення, забруднення; відтворення і підвищення родючості ґрунтів; збільшення площ екологічно стабільних угідь (лісів, сіножатей, пасовищ).

Варто прислухатися до порад екологів, адже на території можна проводити пішохідний туризм для подолання різних за складністю маршрутів, займатись лижним туризмом, спортивними іграми, спортивним орієнтуванням, також можна здійснювати екологічні тури для вивчення навколишнього середовища з метою відпочинку, фізичного розвитку і пізнання.

Пресцентр УДПУ