У 1991 році наша держава приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов'язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля та відпочинок, сприяти наданню їй відповідних можливостей для цього.

Водночас, проблеми, що пов’язані з гармонійним розвитком особистості дитини, не зменшуються. З огляду на це, вмотивовано своєчасною і доцільною, а отже, актуальною стала тема науково-методичного семінару «Права дитини: від витоків до сьогодення», що відбувся 14 червня 2011 р. на кафедрі соціальної педагогіки та історії педагогіки спільно з Міським методичним об’єднанням соціальних педагогів та Уманським міськрайонним управлінням юстиції.


У роботі семінару взяли участь: Декарчук Олександр Сергійович – начальник служби у справах дітей Уманської міської ради; Чорна Світлана Олександрівна – головний спеціаліст відділу освіти Уманської міської ради; Нелюб Валентина Вікторівна – соціальний педагог Уманської ЗОШ №1 імені О. Пушкіна; Мельник Марія Іванівна – соціальний педагог Уманської ЗОШ-інтернат імені Ю.Гагаріна; Гущина Інна Олександрівна – головний спеціаліст Уманського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та ін.

Тематика виступів була різносторонньою: міжнародні та вітчизняні законодавчі документи, які гарантують права дітей; історія та сучасний стан правового виховання дітей та молоді; практична діяльність соціальних педагогів та практичних психологів щодо захисту прав дітей тощо.

Учасники семінару були одностайні, що Міжнародний день захисту дітей – це не тільки веселе свято для дітвори, але й нагадування суспільству про необхідність дотримання прав дитини для формування гармонійної особистості.