«Без будь-кого з нас Батьківщина може обійтися, але будь-хто з нас без Батьківщини – ніщо».

В.О. Сухомлинський.

На факультеті соціальної та психологічної освіти склалась добра традиція – вже четвертий рік поспіль студенти-першокурсники разом з викладачами вирушають у подорож до невичерпного джерела педагогічної мудрості В.О. Сухомлинського – Гуманіста, Просвітителя, Добротворця, чиє ім`я яскравою зорею сяє у славетному сузір’ї видатних імен педагогів світу.

У день 98-ї річниці від дня народження видатного педагога, відбувся факультетський науково-методичний семінар «Впровадження ідей В.О. Сухомлинського у педагогічну теорію і практику: щоб у серці жила Батьківщина», співорганізаторами якого виступили Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В.О. Сухомлинського НАПН України та Гайворонський МНВК Кіровоградської області.

Перед початком семінару його учасники ознайомилися з організованою бібліотекою університету тематичною виставкою, на якій були представлені твори В.О. Сухомлинського, спогади його сучасників, твори науковців, матеріали Міжнародних науково-практичних конференцій та Всеукраїнських педагогічних читань, випуски «Вісника наукової лабораторії «В.О. Сухомлинський і школа ХХІ століття». У ході наукового заходу присутні також переглянули фільму про великого вчителя.

«Він мав у своєму серці те, що не вмирає, а живе вічно, як народ, який дав йому життя, розум генія, серце Данко і вогонь Прометея» – цими словами про Народного учителя, директора Павлиської школи, що на Кіровоградщині, заслуженого учителя УРСР, Героя соціалістичної праці, кандидата педагогічних наук, член-кореспондента АПН СРСР, розпочала семінар його модератор – доцент кафедри педагогіки та освітнього менеджменту Лариса Ткачук. Вона наголосила на патріотичному кредо видатного українського педагога. Це сплав почуття і думки, осягнення святині – Батьківщини – не тільки розумом, а передусім серцем. У виступі прозвучала думка, що розглядаючи патріотизм як надзвичайно складне явище духовного життя людини і народу, центр об’єднання масової свідомості та менталітету нації, осереддя моральності, у формуванні особистості-громадянина видатний педагог надавав виключного значення ставленню до ідеї Батьківщини, як до священного й найдорожчого, найголовнішого, вищого від усіх повсякденних турбот, тривог, пристрастей. Це почуття зближує і ріднить людей, очищає душі від усього, що принижує їх гідність.

Затамувавши подих, поринувши в атмосферу, в якій жив і творив видатний педагог, слухали присутні на семінарі виступ на тему «Талант, освячений мудрістю і любов‘ю (спогади про видатного педагога ХХ століття В.О. Сухомлинського» методиста Гайворонського МНВК Кіровоградської області, керівника науково-методичної лабораторії освітнього округу, лауреата обласної премії імені В.О. Сухомлинського, Заслуженого учителя України Івана Мудрого. У 1965–1970 рр. він, будучи наймолодшим у Кіровоградській області завідувачем районного відділу освіти (Гайворонського), мав можливість зустрічатися і спілкуватися з Василем Олександровичем.

Думки і мрії непересічної особистості В. О. Сухомлинського не перекреслив час. Його педагогічна спадщина залишається вічним джерелом педагогічної мудрості, яке ніколи не зміліє. Яскравий талант Вчителя запалює в серцях багатьох його послідовників жагу творчості, бажання шукати, експериментувати, творити добро, боротися і перемагати.

Продовжили розповідь про впровадження ідей патріотичного виховання великого педагога у практику сучасних загальноосвітніх закладів дві випускниці факультету соціальної та психологічної освіти УДПУ: практичний психолог ЗОШ І–ІІІ ступенів №1 м. Гайворона Вікторія Форостяна (тема виступу: «Формування творчої особистості свідомого громадянина у світлі ідей педагогічних надбань В.О. Сухомлинського, як пріоритетний напрямок у виховній роботі педагогічного колективу ЗОШ І–ІІІ ступенів №1 м. Гайворона Кіровоградської області») та практичний психолог ЗОШ І–ІІІ ступенів №3 м. Гайворона Олена Кривцова (Тема виступу: «З досвіду роботи педагогічного колективу ЗОШ І–ІІІ ступенів №3 м. Гайворона із здійснення патріотичного та гуманістичного виховання учнів у світлі ідей і педагогічних надбань В.О. Сухомлинського»).

«Виховання патріотизму у педагогічній спадщині В.О. Сухомлинського» - тема виступу доктора педагогічних наук, професора, завідувача кафедри педагогіки та освітнього менеджменту УДПУ імені Павла Тичини Олександра Коберника, який нагадав міркування Вчителя, що самі по собі слова дитини, підлітка, юнака про те, як він любить Батьківщину і готовий жертвувати заради неї, не завжди є справжнім критерієм патріотичної вихованості. Мудрість вихователя полягає в тому, щоб ці слова наші вихованці не вимовляли безпристрасно і бездумно, щоб вони були підкріплені корисними справами на благо Батьківщини.

Доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Тетяна Кочубей у виступі про виховання патріотичних почуттів у дитинстві відзначила, що Василь Сухомлинський створив власну оригінальну педагогічну систему, в якій зробив спробу створити цілісний філософський образ дитини. Однією з найбільших заслуг учителя з Павлиша перед вітчизняною і світовою педагогікою є те, що він зумів піднятися до дитини і завдяки цьому під його керівництвом школа стала справжнім Храмом Дитячої Душі, де в центр уваги та діяльності була поставлена особистість дитини, її майбутнє, її всебічний розвиток, високі ідеали, чисте благородне серце. Виховання патріотизму, любов до Батьківщини видатний педагог радив прищеплювати, починаючи з таких якостей, як чуйність, відповідальність, терпимість, щирість взаємин, уміння співчувати людям, любов до рідних тощо, а надто через захоплення красою рідного краю, ознайомлення з історією Батьківщини, її національними героями.

Із заключним словом на семінарі виступила декан факультету соціальної та психологічної освіти, кандидат педагогічних наук, доцент Оксана Кравченко, яка подякувала ініціаторам проведення семінару, гостям та виступаючим на семінарі та вручила їм пам’ятні подарунки.

Довідково

Науково-дослідна лабораторія «Василь Сухомлинський і школа ХХІ століття» діє у нашому університеті впродовж 20 років

Студенти, магістранти, аспіранти, докторанти, вчителі, під керівництвом мудрого наставника – завідуючого лабораторії, доктора педагогічних наук, професора, дійсного члена НАПН України, академіка Академії наук вищої школи України, заслуженого діяча науки і техніки України Володимира Кузя творили і творять її історію, вписуючи сторінку за сторінкою, слово за словом славні здобутки, напрацювання та звершення.

На базі лабораторії проводяться наукові конференції, відбувається захист докторських, кандидатських дисертацій, щорічно видається збірник праць лабораторії. Авторитет лабораторії ґрунтується на вдалому поєднанні творчого використання та розвитку ідей В.О. Сухомлинського у контексті сьогодення.

Пресцентр УДПУ