Викладачі природничого-географічного факультету УДПУ імені Павла Тичини за участі декана Валерія Миколайка здійснили наукову екологічну експедицію в Національний природний парк «Кармелюкове Поділля» (Вінницька область, Чечельницький район).

Експедицію проведено в межах виконання кафедральної теми «Дослідження біологічного, ландшафтного різноманіття та вивчення і покращення екологічного стану водних ресурсів Центрального Побужжя». Керівник експедиції – професор Світлана Совгіра.

Від НПП «Кармелюкове Поділля» участь в експедиції взяли начальник науково-дослідного відділу Василь Любченко, науковий співробітник Ніна Шпак та інші працівники парку.

НПП «Кармелюкове Поділля» створено у 2009 році. Він включає 5 природоохоронних науково-дослідних відділень (Любомирське, Бритавське, Лузьке, Дохнянське, Червоно-Гребельське) площею 20,230 тис. га.

Дослідження проводилися в таких локаціях: урочище «Вишенька», рекреаційному пункті «Криниця Лотоцького», групі джерел «Берізки» та «Три криниці» (гідрологічні пам’ятки природи місцевого значення), в урочищі «Лісгора». Досліджувалися параметри стану водних природних джерел, ґрунту, проводилося вимірювання радіаційного фону цих територій.

Завершальним етапом роботи було підписання договору про співпрацю між Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини і Національним природним парком «Кармелюкове Поділля» та залучення дирекції парку у якості стейкхолдерів для спеціальності «Екологія».

Пресцентр УДПУ