31 березня 2015 року кафедра географії Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини відзначає 70-у річницю від часу заснування.

Мало хто знає, що саме в цей день 1945 року за наказом Народного Комісара освіти УРСР товариша Гулейка І. С. (наказ № 1237 від 31 березня 1945 р.) в Уманському Учительському Інституті (нині УДПУ) відкрито кафедру географії. Виконувати обов’язки завідувача кафедри географії було призначено заступника директора по науковій і навчальній частині Уманського Учительського інституту Михайла Антоновича Олійника.

Науково-педагогічна діяльність та здобутки М.А. Олійника – маловивчена сторінка історії нашого університету. Нині ж настав час встановити історичну справедливість і відродити забуте ім`я науковця.



Михайла Антоновича Олійника заслужено називають одним із визначних діячів науково-освітнього і культурно-просвітницького руху в Україні, зачинателем та будівничим географічної освіти в нашому університеті.

Трудова діяльність Михайла Антоновича в Уманському Державному Учительському інституті (УДУІ) розпочалася 1 квітня 1935 року на посаді старшого викладача географії. Значну увагу педагог приділяв питанню організації самостійної роботи студентів, що є надзвичайно актуальним і в сучасній педагогіці. Михайло Антонович прагнув залучати студентство до самонавчання, усвідомлюючи, що знання, здобуті самостійно, - ґрунтовні та «вічні» і мобілізують молоду людину до самоорганізації. За часів його керівництва на кафедрі функціонував географічний гурток.

У період Великої Вітчизняної війни, коли значна частина викладачів інституту була призвана до лав Червоної Армії, тимчасово обов’язки директора Уманського Учительського інституту було покладено на Олійника Михайла Антоновича, який очолював його до евакуації з м. Умань.

Після звільненням нашого міста від фашистської окупації М. А. Олійник був викликаний Наркоматом Освіти УРСР із евакуації та призначений 1 квітня 1944 р. на посаду заступника директора по навчальній і науковій роботі та викладачем Уманського Учительського інституту.

Значна кількість фахівців у галузі географії не повернулась із фронтів Великої Вітчизняної війни. Для відбудови звільнених від німецько-фашистських загарбників територій та відновлення народного господарства різні галузі промисловості УРСР потребували спеціалістів-географів. У зв’язку з цим в Уманському Учительському інституті було вирішено відкрити кафедру для підготовки вчителів географії, яку очолив М.А.Олійник.

Згодом Михайла Антоновича затверджено на посаді декана природничо-географічного факультету Уманського Державного Учительського інституту (наказ заступника Міністра освіти УРСР тов. І. С. Гуленка № 1560 від 28 червня 1947 р.).

Значну увагу приділяв Михайло Олійник науковій роботі. Працюючи над дисертаційним дослідженням, вивчав спеціалізацію сільського господарства Черкаської області.

За сумлінну навчально-педагогічну роботу М. А. Олійника неодноразово нагороджували різними відзнаками, зокрема знаком «Відмінник народної освіти» та орденом «Знак Пошани».

Основні віхи життя, творчості і наукової діяльності М. А. Олійника відновлено завдяки пошуковій науково-дослідницькій діяльності завідувача кафедри загального землезнавства та геології УДПУ, професора Сергія Половки та викладача Одеського національного університету імені І.І. Мечникова Олени Половки. На основі архівних матеріалів ними написана наукова праця «Піонер географії в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини (до 70-ї річниці заснування географії в Уманському Учительському інституті)».

З нагоди 70-ї річниці від часу заснування кафедри географії в університеті вітаємо колектив із цією подією і бажаємо науковцям та співробітникам творчих здобутків, успішних наукових проектів та процвітання!

Пресцентр УДПУ