Нещодавно на базі Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя пройшла Міжнародна науково-методична конференція «Актуальні питання організації навчання іноземних студентів в європейському освітньому просторі». У конференції взяли участь представники нашого університету і ще близько 45 ВНЗ України і 15 рекрутінгових компаній, представники Управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області, директор філії Акціонерного товариства «ПРОСТО-страхування» в м. Тернопіль.


На конференції було обговорено низку питань щодо підготовки іноземних громадян в Україні. У перший день роботи були заслухані пленарні доповіді ректора ТНТУ імені Івана Пулюя Петра Яснія й директора Українського державного центру міжнародної освіти Ірини Гагаріної. У своїй доповіді на тему «Підготовка фахівців для іноземних держав — один із стратегічних напрямів розвитку університетів» ректор ТНТУ Петро Володимирович наголосив на тому, що лише спільними зусиллями можна «виробити певні пропозиції, які покращать співпрацю різних ланок державної влади у тому, щоб збільшити кількість якісних студентів, які приїжджають навчатись в Україну». Директор УДЦМО визначила пріоритетні напрями формування конкурентоспроможної позиції України на міжнародному ринку освітніх послуг в контексті актуальних тенденцій його розвитку. Зокрема, Ірина Гагаріна зазначила, що складна соціально-політична ситуація в країні спонукає до пошуку нових нестандартних ідей та підходів у роботі з іноземними студентами, адже це не просто робота зі студентами, а діяльність України на зовнішньому міжнародному ринку освітніх послуг.




За багатоденний період роботи конференції на секційних засіданнях і круглих столах учасники обговорювали питання нормативно-правового забезпечення і стандартів міжнародної освіти України та ЄС, обмінювалися досвідом організації навчального процесу для студентів-іноземців, розглядали питання академічної мобільності студентів за програмами подвійних дипломів для студентів, розкривали особливості адаптаційної роботи з іноземними студентами.



Завідувач відділу по роботі з іноземними студентами Надія Ремезовська ознайомила з особливостями організації навчально-виховної та адаптаційної роботи з іноземними студентами і слухачами підготовчого відділення в УДПУ імені Павла Тичини. Яскравим свідченням мовної підготовки стала демонстрація відеозапису, на якому студент УДПУ Кроут Оуалід декламував рядки невмирущої поезії Т.Г. Шевченка. По завершенню роботи було домовлено про спільні он-лайн читання творів Кобзаря іноземними студентами УДПУ імені Павла Тичини й ТНТУ імені Івана Пулюя.


Конференція принесла плідні спільно напрацьовані результати і позитивний обмін досвідом між науковцями з різних ВНЗ України. Святковості й значного колориту конференції додав концерт української пісні, підготовлений іноземними студентами, а також сходження учасників конференції на найвищу вершину України — гору Говерлу.


Пресцентр УДПУ