В УДПУ відкрили студію для студентського народного театру

Довгоочікувана подія відбулася у житті Уманського державного університету імені Павла Тичини. У день свого 15-річчя студентський народний театр драми і комедії, що діє при факультеті початкової освіти, отримав омріяний подарунок – власну театральну студію.

На урочистості з нагоди її відкриття завітали: проректори та декани, викладачі та студенти університету, самодіяльні актори, котрі входили до трупи театру в різні роки навчання в УДПУ, а також гості зі столиці України – голова оргкомітету Всеукраїнського конкурсу «Театральний тріумф-2015» Лідія Мельник та автор і координатор проекту, режисер-постановник Ольга Успенська.

Від народження мрії про свою театральну студію до втілення її у життя пройшло майже 4 роки. До здійснення великої роботи від затвердження проекту, ремонту й до урочистого перерізання стрічки найбільшою мірою доклали своїх зусиль ректор університету, доктор педагогічних наук, професор, Заслужений працівник освіти України Олександр Безлюдний, проректор з економічних та господарських питань Наталія Петренко, голова профкому університету, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Олександр Осадчий, декан факультету початкової освіти, кандидат педагогічних наук, доцент Борис Якимчук, начальник дільниці № 2 адміністративно-господарської частини Любов Литвинюк та працівники господарської частини, режисер студентського народного театру драми і комедії Наталія Алексеєва, учасники театрального колективу.

Слова вітання з нагоди свята виголосив перший проректор, доктор педагогічних наук, професор Андрій Гедзик, який висловив надію, що театральна студія справді стане «храмом Мистецтва» у «храмі Науки».

Автор проекту, декан факультету початкової освіти кандидат психологічних наук, професор Борис Якимчук подякував всім причетним до створення та облаштування нової студії, а учасникам театру побажав нових творчих звершень та перемог. Борис Андрійович наголосив, що студія театрального мистецтва – це, певною мірою, візитна картка факультету початкової освіти, де 15 років тому був створений студентський театр драми і комедії.

Певною мірою це так, але у колективі лицедіїв мають можливість відточувати свою акторську майстерність студенти та викладачі з різних факультетів; за час свого існування аматорський колектив заявив про себе на сценічних підмостках, беручи участь у загальноуніверситетських, міських та обласних святах та концертах, заслужено зажив чималої слави і виборов звання народного, тож театр є візитною карткою університету.

Після перерізання стрічки і відкриття студії театрального мистецтва (цю почесну місію виконали перший проректор університету Андрій Гедзик, декан факультету початкової освіти Борис Якимчук, студентка театру Наталія Шкунида) всі присутні мали змогу оглянути нове приміщення. Тут і гримерка, і костюмерна, і глядацька зала, і, звісно, сцена. Стіни студії прикрашені полотнами із зображеннями сцен із вистав театру. Тепер студентська молодь зможе проводити тут репетиції, зустрічатись з гостями і друзями.

Гості зайняли зручні місця у глядацькій залі, щоб переглянути уривок з вистави за мотивами твору Івана Карпенка-Карого «Сто тисяч», підготовлений акторами Наталією Шкунидою та Олександром Щербаком.

Особливі слова віншувань студентському народному театру драми і комедії адресували гості з Києва Лідія Мельник, Ольга Успенська та вручили почесні нагороди: режисеру театру Наталії Алексеєвій – Дипломи за оригінальну інтерпретацію класичного твору, за кращу жіночу роль; колективу студентського театру – Диплом за І місце у «Театральному форумі-2015» у номінації «Студентські аматорські художні колективи»; самодіяльній актрисі театру Ларисі Сауляк – Диплом за ІІ місце серед читців конкурсу у номінації «Декламація» на ХV Всеукраїнському фестивалі аматорських театрів та цирку. Подяки за сприяння у розвитку театрального мистецтва офіційні візитери із Києва висловили ректору університету, професору Олександру Безлюдному, голові профкому Олександру Осадчому та декану факультету початкової освіти Борису Якимчуку.

Відкриття театральної студії - це справжнє свято для університету. Не кожний вищий навчальний заклад може гордитись своїм студентським народним театром драми і комедії, і не кожен самодіяльний театр має повноцінну театральну майстерню!

Пресцентр УДПУ