13-17 травня у польському місті Лєшно пройшов міжнародний фестиваль «Діалог культур і народів». Організаторами фестивалю були Державна вища школа професійної освіти ім. Яна Амоса Коменського в м. Лєшно, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини і Міська рада м. Лєшно.


Урочисте відкриття фестивалю
На урочистому відкритті 14 травня гостей привітали ректор Державної вищої школи професійної освіти в м. Лєшно проф., доктор габілітований Мацей Пєтшак, Президент міста Лєшно Томаш Мелепший і ректор УДПУ проф. Наталія Побірченко. Традиційну інаугураційну промову проголосив відомий у світі професор Богдан Вальчак, який показав єдність польського й українського народів у мові й культурі.




Виставка «Польсько-українське відлуння Січневого повстання»
Значний внесок у розуміння спільної історії зробила виставка «Польсько-українське відлуння Січневого повстання» та книг уманських та лєщинських авторів. Її відкрили проректор з науки і розвитку Державної вищої школи професійної освіти в м. Лєшно проф. Александр Миколайчак і науковий директор Польського культурно-освітнього центру, завідувач кафедри всесвітньої історії і правознавства УДПУ імені Павла Тичини доц. к.і.н. Ігор Кривошея. Архівні документи, карти, представлені у 150-ту річницю Січневого повстання, продемонстрували його вплив на творення польської й української ідентичності.



Перегляд документальних фільмів про Умань і Софіївку
Документальні фільми про Умань і Софіївку підсилили акценти польсько-українського діалогу, показавши, як вплинула на розвиток українського міста Умань польська шляхетська родина Потоцьких.


Виступ студентського театру
Кульмінацією багатого на події першого дня фестивалю стала класика українського драматичного мистецтва. Мовний бар‘єр не став на заваді розуміння смішного і трагічного під час виступу уманського студентського театру, який оживив на сцені класичні українські драматичні твори: «За двома зайцями» Михайла Старицького і «Безталанна» Івана Карпенка-Карого. Не лише викладачі й студенти, а й жителі міста Лєшно співпереживали з молодими українськими акторами.





Футбольний матч за участі польської й української команд
Другий день польсько-українського діалогу почався на футбольному полі зустріччю команд гостей і господарів. Польські й українські болільники підтримували обидві команди. І навіть наймолодші представники групи підтримки з дитячого садка, де студенти вищої школи імені Коменського проходять практику, по черзі вигукували: «Україна!» і «Польща!», танцюючи з атрибутами в кольорах українського й польського прапорів. Гра була дружньою, і, незважаючи на програш української команди (5:7), підтримала атмосферу не суперництва, а партнерства.





Концерт вихованців дитячого садка
Найменші учасники фестивалю з цього ж дитячого садка долучилися до польсько-українського діалогу зворушливим концертом «Сонечка з країни Посмішки». Глядачі, звичайно ж, не залишившись байдужими, підспівували маленьким артистам і навіть пританцьовували в такт запальних мелодій. Не дивно – в залі було багато уманських студентів, які згодом стануть вчителями хореографії.

Відкриття Центру польсько-українського діалогу
Визначною віхою співпраці стало відкриття Центру польсько-українського діалогу за очільництва доктора Бартоломея Шіпінського. Стрічку урочисто перетнули ректор Державної вищої школи професійної освіти в м. Лєшно проф., доктор габілітований Мацей Пєтшак, ректор УДПУ імені Павла Тичини проф. Наталія Побірченко і президент міста Лєшно Томаш Мелепший. Українські гості подарували Центрові український герб, вирізьблений з дерева, картину славнозвісної «Софіївки» як символ міста Умань і вишиту картину із зображенням української хати. Всі подарунки – авторські роботи викладачів університету.




Міжнародна наукова конференція «Польща і Україна в діалозі (в 150-ту річницю Січневого повстання)
Учасники фестивалю продовжили польсько-український діалог у конференційній залі виступами й презентаціями, об‘єднаними спільною темою «Польща і Україна в діалозі (в 150 річницю Січневого повстання). Діалог вели: проректор з науки і розвитку проф. Александр Миколайчак («Лєшно і Умань – UNIVERSITAS понад кордонами»), ректор УДПУ імені Павла Тичини, член-кореспондент НАПН України проф. Наталія Побірченко («Уманська василіанська школа в культурному просторі польсько-українського пограниччя»), науковий директор Польського культурно-освітнього центру, завідувач кафедри всесвітньої історії і правознавства УДПУ імені Павла Тичини доц., к.і.н. Ігор Кривошея («Січневе повстання на Уманщині»), завідувач Центру польсько-українського діалогу доктор Бартоломей Шіпінський («Польсько-український діалог»), доктор Евгеніуш Шлівінський («Суспільно-політична ситуація в Лєшно під час Січневого повстання»), завідувач Польського культурно-освітнього центру Катерина Кузан («Польський культурно-освітній центр в діалозі культур»).




Концерт тріо «Гонта»
До глибин української ідентичності повели своєю концертною програмою «Душа українського народу» учасники тріо «Гонта» Петро Волошин, Валентин Купчик і Василь Семенчук. Півторагодинна вокальна програма вражала то багатоголоссям глибокої інтимної лірики, то козацькими піснями, то повертала в часи чумаків. Настій слухачів змінювався разом з настроєм музичних творів, незмінним залишалося захоплення високим рівнем виконавської майстерності. Довго тримали тріо «Гонта» на сцені нестихаючі овації.



Підписання декларації про створення Ліги міст Коменського
Місто Лєшно є своєрідною меккою для освітян усіх країн, тому що саме тут працював майже все своє життя геніальний педагог Ян-Амос Коменський, тут він створив свої безсмертні твори, які випередили тогочасні ідеї на кілька століть, звідси він вів свій діалог з майбутнім, який сьогодні продовжує об‘єднувати європейські країни. А відтак важливою подією фестивалю стало підписання Декларації про створення Ліги міст Коменського. До ліги увійшло 6 міст-засновників з Польщі, України й Чехії, які пов‘язують себе з іменем Коменського. Декларацію з українського боку підписали заступник міського голови міста Умані Галина Кучер і ректор Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Наталія Побірченко. Перед членами Ліги стоїть низка непростих завдань, пов‘язаних з будівництвом Об‘єднаної Європи, про яку мріяв Ян-Амос Коменський.



Заключний концерт «Мости дружби»
Спільна ідея об‘єднала учасників заключного концерту «Мости дружби», участь у якому взяли хор «Далібор» з міста Світава (Чехія), хор «Коменіус» з міста Лєшно (Польща), вокальне тріо «Гонта», студентський театр і хореографічні колективи «Яворина» і «Візаві» з Умані (Україна). На сцені лунали сакральні твори, пісні польською, чеською, українською, англійською мовами. Захопленими оплесками глядачі зустрічали танці різних часів і народів у виконанні обох хореографічних колективів. Мости дружби об‘єднували польських, чеських і українських учасників і глядачів, стверджуючи потрібність і важливість фестивалю «Діалог культур і народів», який щороку проходитиме в різних містах у різних країнах, поширюючи ідею миру і дружби.











Пресцентр УДПУ