Голодомор став страшною трагедією для українського народу. В історичній літературі немає одностайності щодо причин голодомору 1932 – 1933 років. Радянська історіографія заперечувала існування голодомору, а мільйони селянських жертв називали його вигадкою націоналістів.

Зараз уже відомо, що голодомор 1932 – 1933 років – масовий, навмисно організований радянською владою голод, що призвів до багатомільйонних людських втрат у сільській місцевості на території Української СРР.

Напередодні відзначення 80-х роковин Голодомору-геноциду 1932 – 1933 років на історичному факультеті проведено ряд масових заходів.


Тиждень із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років розпочався 18 листопада акцією «Ми пам'ятаємо». Студентами 4 курсу на чолі з кураторами академічних груп роздано інформаційні листи про заходи, які заплановано провести на факультеті з метою вшанування пам'яті жертв Голодомору.

Студентство закликало не залишатись осторонь, не бути байдужими та пам’ятати про свою історію.

Фотовиставка «Німа правда історії» ще раз засвідчила: голодомор був штучно спланованою акцією, котра мала на меті знищити українців як націю, стерти з лиця землі! Адже голодний і виснажений народ не здатний діяти та протистояти. Таким чином його легше скорити. Сьогодні нашим завданням є дізнатись про всі темні сторінки історії і зробити все, аби подібне лихо не повторилося ніколи. Експозиція виставки презентує 80 фото, взятих з документальних архівних джерел, та свідчення очевидців, що пережили Голодомор 1932-1933 років.

Виставка поділена на чотири тематичні частини. Перша частина – «Україна до Голодомору» — доводить, що природного голоду в Україні на початку ХХ ст. навіть теоретично бути не могло. Голод 1932-1933 років був штучно створений радянською владою. Друга частина — «Чинники та причини Голодомору» — висвітлює фактори виникнення Голодомору: знищення національного духу українців та українського селянина-господаря як класу, утворення колгоспної системи тощо. Також наочно показано географію Голодомору. Третя частина виставки — «Механізм здійснення Голодомору». Четверта — «Визнання і сприйняття Голодомору у світі».



Акція «Послання пам'яті», яка відбулася 19 листопада біля деканату історичного факультету і тривала упродовж дня, була приурочена до загальнонаціонального вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років. Напередодні 80-ї річниці Голодомору історики розгорнули полотно, на якому всі охочі змогли залишити своє послання до людей, які через двадцять років вшановуватимуть соті роковини трагедії Голодомору .

Вечір-реквієм «Голодомор 1932-1933 років Україна пам’ятає, світ визнає!» відбувся 20 листопада. Під час проведення заходу детально було розкрито причини, масштаби і наслідки Голодомору.


Істориками створено презентаційний матеріал з добіркою інформації подій того трагічного часу, прочитано вірші про важку долю нашого народу, процитовано відгуки іноземців та тогочасних політиків про ситуацію на Україні. Під час заходу студентами було охарактеризовано наслідки Голодомору на Уманщині, переглянуто документальний фільм «Хлібна гільйотина».

На завершення було запалено «свічку пам'яті» та вшановано жертв Голодомору хвилиною мовчання.

Пресцентр УДПУ