9 листопада в Києві студент Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Артем Савенко дебютував у професійному боксі у рамках турніру « K2 Promotions» і таким чином став третім в області боксером-професіоналом.

Дебютний бій Артема Савенка завершився перемогою!

Вітаємо тебе, Артеме!


Нагадаємо, що на Кубку Світу з єдиноборств, який відбувся у жовтні в місті Ялта Артем Савенко представляв Україну у ваговій категорії до 63,5кг і зайняв перше місце. Тоді привітали золотого чемпіона з перемогою у стінах університету ректор Наталія Побірченко, одногрупники, керівництво факультету. Цікавились його спортивним шляхом, навчанням, ходом підготовки до Чемпіонату Світу з кікбоксингу, який буде проходити 20 листопада в турецькому місті Анталія. Зокрема, Наталія Семенівна у теплій розмові за чашкою чаю з'ясовувала для себе якісь невідомі сторони спортивного життя, цікавилась, де народився і ріс Артем.


- Такий доброзичливий, невимушений, по-людськи простий і сердечний прийом був вперше у моєму житті, - поділився враженнями від зустрічі Артем. – Я дуже вдячний Наталії Семенівні. Поруч із нею я відчував себе ніби вдома, неначе розмовляв із людиною, яку давно знаю, і немовбито вона знає мене. Я був просто вражений, що керівник такого рангу може спілкуватися не протокольно, не для годиться, а щиро вболіваючи за мене і за мої справи.

Розчулений увагою Артем і в свою чергу був щирим і відвертим. Розповів про свою сім’ю. Захоплення спортом культивувалась у родині Савенків завжди. Здоровий спосіб життя, заняття спортом було нормою у їх сім’ї. У родині вважали, що бути здоровим - це престижно! Золото Артема – це результат багаторічної праці, постійних тренувань. А найголовніше – завдячуючи його любові до цього виду спорту та завидній наполегливості.

Маленькому Артему особливу любов до спорту привила мама Олена Петрівна, яка в юності займалась художньою гімнастикою. Спочатку хлопця віддали на плавання. Та йому більше сподобалась секція, що розташовувалась по-сусідству – боксерська. Батько Юрій Михайлович, кадровий військовий, був проти, щоб син займався цим видом спорту. Допоміг дипломатичний характер мами: після сімейних дискусій юнакові все ж дозволили відвідувати секцію боксу. І хоча Артем ще в школі двічі, у віці 15 і 16 років, ставав срібним призером чемпіонату України, глава сімейства все одно не схвалював вибір сина піти навчатися до спортивного ВНЗ, бо був впевнений, що спорт – це ненадовго, а професію треба мати серйозну. Тому Артем поступив вчитися на … пожежника, закінчив Черкаську академію пожежної безпеки імені героїв Чорнобиля. Тим часом досягав все нових і нових перемог на змаганнях з кікбоксингу: завоював звання чемпіона України, виграв Кубок світу в Ялті та став бронзовим призером Кубка світу в Ріміні ( Італія ).

Зараз уже й батько визнає, що заняття боксом, спорт – це вірний шлях у житті старшого сина. До речі, молодший Сергій за прикладом Артема також змалечку став займатися боксом. У свої сімнадцять він уже виборов в Україні чемпіонський титул з кікбоксингу у вагові категорії до 60 кілограмів.

Нині Артем навчається на факультеті соціальної та психологічної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. (По його закінченню він зможе бути тренером). Шкодує, що не поступив до університету раніше, міг би багато чому навчитись. Але, зважаючи на вік (1 листопада йому виповнилось 22 роки), у нього ще все попереду.

Є у Артема і улюблене заняття. Дуже особливе, бо не всі сучасні жінки люблять це робити. Що б ви думали? Наш чемпіон любить куховарити. Багато чого вміє готувати дуже добре, має свої секрети улюблених страв. Може сміливо давати майстер-клас по приготуванню борщу, випічці тортів, пирогів. Вдома приготування їжі – це його особиста справа, яку вибрав добровільно. (Вважає, що це нормальний розподіл родинних обов’язків, бо у дружини є й так чимало домашніх турбот). Нещодавно Артем Савенко взяв участь у кулінарній програмі Черкаської обласної телекомпанії «Рось». Попереду його чекає чергове змагання – на кулінарному шоу.

- Напевне буду ліпити вареники, - ділиться планами Артем. - Це у мене виходить непогано.

- Звідки ж така любов до специфічного як для хлопця заняття?

- Навіть не знаю, - відповідає. – мабуть, від себе. Скільки себе пам’ятаю, любив готувати їсти.

- Які ще маєш захоплення? Чим цікавився у дитинстві?

- У школі був «хорошистом». Любив багато предметів, проте не віддавав перевагу якомусь одному. Захоплювався психологією, читанням детективів. Та оскільки із дванадцяти років щодня по дві години тренувався, то вільного часу було небагато.

Не дивлячись на постійну зайнятість, у дружній родині Савенків на все знаходився час. Життя відкривалось для сім’ї всім різноманіттям і багатством барв, цікавими гранями. Артем з особливою інтонацією в голосі розповідає про сімейні торжества, про те яким святом було, коли батько грав на баяні.

9 листопада Артем Савенко дебютував у професійному боксі і таким чином став третім в області боксером-професіоналом. Спеціалісти ще перед боєм заявляли, що Артем – дуже перспективний спортсмен. Протистояв нашому боксеру в його професійному дебюті харків'янин Олексій Козлов (0-2) . Формула бою - 4 раунди в суперлегкій вазі (до 63,5 кг). У своєму першому бою на професійному ринзі Артем переміг. Його бій, так званий бій андеркарта (бій на розігрві), не транслювався жодним телеканалом, а побачити його можна лише через Інтернет, у трансляції онлайн-кінотеатру megogo.net., який забезпечує безкоштовну онлайн-трансляцію масштабного боксерського вечора «K2 Promotions».

На вечорі професійного боксу, Артем Савенко виступав разом із знаними у світі боксерами. Його друг, черкаський боксер Мішіко Беселія, виходив на один ринг разом із Олександром Усиком та В’ячеславом Узелковим. Крім Мішіко у Артема є ще один близький друг - Давид Агаханов, майстер спорту України міжнародного класу з кікбоксінгу, який увійшов у «Десятку кращих спортсменів ФСТ «Динамо» України з неолімпійських видів спорту 2011 року». Їх дружбою Артем Савенко дорожить. Взагалі, серед найкращих людських чеснот на першому місці у юнака - чесність і щирість. І на його тверде переконання, найгірше, що може бути у стосунках - це зрада друзів.

Артем Савенко не міг не згадати тих людей, які допомагали йому досягти високої майстерності. Найперший серед них - заслужений тренер України Юрій Зубов. Серед вихованців цього талановитого наставника чимало заслужених майстрів спорту України з кікбоксингу, чемпіонів змагань різного рівня. Вдячний йому за науку й Артем.

...Привітний, відкритий наш золотий чемпіон, схоже, ще не повністю усвідомлює, що він нарівні з уже визнаними у боксі особистостями вписує свою неповторну сторінку в спортивну історію України. Тож нехай зіркова хвороба омине тебе, Артеме, яких би висот ти не досягав у житті!

Олександра ТКАЧ