Викладачі кафедри початкової та корекційної освіти УДПУ - доцент кафедри теорії та методик дошкільної освіти Ольга Бутенко та доцент кафедри дошкільної педагогіки та психології Леся Карнаух стали активними учасниками круглого столу «Впровадження гендерних підходів у систему вищої освіти України», що відбувся у Міністерстві освіти і науки України.

У роботі круглого столу взяли участь заступник Міністра освіти і науки України Павло Полянський, директор Представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні Штефан Мойзер, національний експерт з гендерної політики, радник з гендерних питань Міністерства соціальної політики України Лариса Кобелянська, представники вищих навчальних закладів та Всеукраїнської мережі центрів гендерної освіти ВНЗ України.




На заході було презентовано майже трирічний досвід спільної системної діяльності членів Всеукраїнської мережі у напрямі впровадження гендерного підходу в систему вищої освіти, а також гендерні ініціативи різних вищих навчальних закладів України, адже робота Мережі сприяє поширенню толерантності, зменшує соціальне напруження, надає можливість навчити майбутніх спеціалістів з різних сфер у своїй професійній діяльності брати до уваги ґендерний чинник та приймати рішення з його врахуванням, що дозволяє більш ефективно використовувати матеріальні й людські ресурси, покращити послуги та якість життя, а отже сприяє сталому розвитку країни.

Обговорюючи важливість впровадження гендерних підходів у освіті, заступник Міністра Павло Полянський зазначив, що гендерність не є ознакою статевих відмінностей, а розуміння сутності взаємодії статей на принципах паритетності й гендерної рівності, що потребує подолання в суспільному просторі гендерних стереотипів, які складалися протягом тривалого часу.

Заступник Міністра нагадав, що в Україні прийнятий Закон «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», який набрав чинності ще у 2006 році. Павло Полянський зазначив, що «необхідно визнати, що багато з правових приписів цього Закону залишилося на рівні побажань».

У свою чергу, директор Представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні Штефан Мойзер зазначив, що в 2011 року за підтримки фонду та Федеративної Республіки Німеччини розпочав свою роботу Центр гендерної освіти в Україні й підкреслив, що зараз в Україні налічується вже 21 таких центрів. За його словами, проблеми гендерної рівності існують і в європейських країнах. Необхідно подолати стереотипи та впроваджувати гендерну рівність, використовуючи потенціал людини, незалежно від її статі.

Пресцентр УДПУ