11-13 травня науковцями університету, які розробляють держбюджетну тему «Дослідження потенціалу ландшафтних екосистем Центрального Побужжя для формування екомережі України та залучення молоді до природоохоронної роботи», що виконується на базі науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта», була проведена наукова екологічна експедиція з метою збору матеріалу для розробки практичних рекомендацій щодо оптимізації природно-заповідної мережі Центрального Побужжя.

Основні завдання: вивчення природних особливостей та визначення перспективних для заповідання територій на основі комплексних досліджень їх біо- та ландшафтного різноманіття і обґрунтування доцільності створення заповідних об’єктів на території Центрального Побужжя; популяризація результатів досліджень шляхом екологічного та природоохоронного просвітництва.

Під час експедиції визначено перспективні для заповідання території Іллінецького району Вінницької області, з’ясовано їх наукову цінність: 1) ботанічний заказник «Іллінецький», 2) урочище, у якому 600 млн. років тому упав метеорит, 3) дендросад Іллінецького лісництва.

12 травня на базі туристичного мисливсько-рибальського господарства «Вепр» (Вінницька область) проведено виїзне засідання державної екзаменаційної комісії по захисту магістерської роботи Шестопал Ярославни «Біолого-екологічні особливості вольєрного утримання диких тварин» (керівник, доцент Гончаренко Г.Є.), яке завершилося успішним захистом роботи.

Детальніше із результатами експедиційних досліджень можна ознайомитися у науково-дослідній лабораторії «Екологія і освіта» УДПУ.