7-9 вересня в рамках держбюджетної теми науковцями науково-дослідної лабораторії "Екологія і освіта" була проведена екологічна експедиція для оцінки природних територій Вінницької області з метою подальшого їх заповідання.

До участі в експедиції були залучені викладачі, магістранти та студенти Уманського педагогічного університету, громадські організації, селищні ради.

Для ефективної роботи під час експедиції досліджувана територія була розділена на квадрати. Розроблено спеціальні описові бланки, куди вносились результати обстеження по квадратах. Вся інформація накопичувалась, систематизувалась. За результатами експедиції заповнено 4 описових бланки.

В ході експедиції в Іллінецькому районі виявлено території, які мають значний потенціал для переведення їх у ранг заповідних територій. До таких об'єктів віднесено:

  • урочище "Іллінецька дача",
  • Іллінецький кратер,
  • Іллінецьке лісництво "Дендросад",
  • археологічна пам'ятка "Борисівське городище".

На сьогодні науковцями здійснюється обґрунтування створення нових заповідних об'єктів. Так, урочище "Іллінецька дача" може набути статусу ботанічного заказника, "Іллінецький кратер" - геологічного заказника, Іллінецьке лісництво "Дендросад" - ботанічного саду або дендропарку.


Урочище "Іллінецька дача"


Борисівське городище


Іллінецьке лісництво "Дендросад"


Робота із матеріалами про Іллінецький кратер (спільно із вчителем фізики Якубівської ЗОШ Марчуком О.Д.)