21 березня в УДПУ з ініціативи співробітників науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта» організовано та проведено семінар-ділову гру «Управління та охорона водних ресурсів» у рамках Міжнародного дня води за участі викладачів кафедри хімії, екології та методики їх навчання та студентів ІІ курсу природничо-географічного факультету.


Мета семінару-ділової гри - привернення уваги учасників до животрепетних проблем водних ресурсів та необхідності збереження чистоти водних об’єктів. Завдання заходу включали розгляд актуальних екологічних проблем водних ресурсів планети засобами ділової гри, доведення до відома всіх необхідності здійснення природоохоронних акцій щодо збереження чистоти водних ресурсів.

Студенти під час заходу виступали у різних ролях: представника законодавчої влади, санітарного лікаря, агронома, біолога, географа, хіміка, еколога, соціального психолога, працівників комунального господарства, промисловості тощо. Кожен виступ був досить переконливим й із використанням інноваційних методів та інформаційних технологій супроводжувався демонстрацією матеріалів, пов’язаних із збереженням водних ресурсів та їх пропагандистсько-агітаційним супроводом.





Довідково.
22 березня 1993 року Генеральною Асамблеєю ООН було проголошено Міжнародним днем води (водних ресурсів). У 2003 р. Генеральна Асамблея ООН проголосила період 2005-2015 рр. міжнародним десятиріччям дій «Вода для життя».

Основні цілі проведення Міжнародного дня водних ресурсів: сприяння прийняттю відповідних заходів для вирішення проблеми забезпечення населення питною водою; інформування громадськості про необхідність охорони і збереження ресурсів прісної води і водних ресурсів в цілому; залучення до Міжнародного дня води міністерства, міжнародні агентства, недержавні організації та приватний сектор.

Міжнародний день води нагадує всім жителям планети про значення і важливість води і продовження життя на Землі. Це не день радості, це – день тривоги… Адже людині доступно для використання всього близько 1% водних ресурсів нашої планети, з яких значна частина щороку все більше виснажується і забруднюється!

Проблеми недостачі води, що однаково стосуються бідних та заможних країн, є першим дзвінком, що нагадує про необхідність захищати природу як джерело води. Україна за визначенням Європейської економічної комісії ООН, є водонезабезпеченою державою. За запасами води, доступними для використання в Україні, у середньоводні роки на людину припадає 1,09 тис м3, а у маловодні — 0,62 тис м3 води, а до водонезабезпечених відносять країни, водні ресурси яких не перевищують 1,5 тисячі м3 річного стоку на людину.

Централізованим водопостачанням забезпечено 65% українців: 83% — у містах, 26% у сільській місцевості (за даними звіту COWI, 2002). Водою з колодязів користується близько 11 млн. громадян України. За офіційними даними, 1,8 млн. колодязів забруднені. Понад 800 тисяч людей у 13 областях користуються привізною водою, часто низької якості.

Пресцентр УДПУ