Наш національний пророк, мислитель, поет, художник Тарас Григорович Шевченко вірив у краще майбутнє для рідної України, дивлячись крізь роки у сьогодення. Його поетичні сторінки- невід’ємна частина нашого життя. Шевченка вивчають у шкільній програмі, його творчість також залишається дуже актуальною серед студентства.

Студенти УДПУ взяли активну участь у телевізійному творчому конкурсі «З Шевченком в серці», який проводила «Телекомпанія Умань» до 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка. 45 учасників конкурсу, представників УДПУ імені Павла Тичини, репрезентували твори Великого Кобзаря у власному виконанні. За особистісне розуміння творчості Тараса Шевченка конкурсантам висловлено подяки, а почесну грамоту, що прирівнювалась до головної нагороди глядацьких симпатій отримав студент факультету іноземної філології Оуалід Кроу. За значну роботу колективу університету по популяризації творчості нашого славного земляка, виховання молодих патріотів України та за активну участь у телевізійному творчому конкурсі «З Шевченком в серці» «Телекомпанія Умань» висловила подяку ректору, професору Наталії Побірченко.



Завершився також творчий конкурс до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, який був організований Інститутом філології та суспільствознавства УДПУ. Відкрита форма конкурсу засвідчила, що не тільки студенти факультету української філології виявляють зацікавленість до творчості великого українського поета. Вони разом зі студентами ще 8 факультетів надіслали 15 поезій, 17 літературно-публіцистичних есе та одну мініатюру. Оргкомітет у складі завідувача кафедри української літератури та українознавства факультету української філології, кандидата педагогічних наук, професора Наталії Сивачук (голова) та кандидатів педагогічних наук, доцентів Леоніда Козинського, Олени Наконечної, Тетяни Лопушан, Марини Павленко, Любові Пархети, викладача Наталії Зарудняк оцінив художній рівень робіт та визначив переможців. Ними стали студенти, які представили у поданих текстах віршованої та прозової форми образ Тараса Шевченка, не забуваючи про літературознавчі вимоги до художнього твору. (Перше місце вирішено не присуджувати). Другі та треті місця в різних номінаціях розподілені таким чином: у номінації «Поезія» ІІ місце за вірш «Вита над землею душа Кобзарева…» виборола Інна Хоменко (факультет української філології, 44 група), ІІІ місце за поезію «Пером торкаюсь відгуку століть» Кравець Анастасія (факультет української філології, 44 група). У номінації «Проза» місця розподілено таким чином: ІІ місце Тетяна Маснюк (факультет української філології, 44 група, 41-а група) за твір «Тарасове послання», ІІІ місце Тетяна Бовкун (факультет фізичного виховання, 12 група) за прозовий твір «Шевченко в моєму серці», Наталія Корженецька (факультет української філології, 52 група) за працю «І мертвим, і живим і ненародженим…», Олександр Почтар (факультет соціальної та психологічної освіти, 13 група) за дослідження «Мудрі слова Пророка» , Тетяна Чорна (технолого-педагогічний факультет, 43 група) за літературну розвідку «Природа у творчості Тараса Шевченка»

Переможцям конкурсу вручено дипломи лауреатів та цінні подарунки під час проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Тарас Шевченко в культурному мегапросторі: історична постать, віхи творчості, дискурс (до 200-річчя від дня народження Кобзаря)». Організатори щиро побажали студентам натхнення, творчих успіхів, сили і наснаги, не втрачати свого духовного багатства, любові до Батьківщини, творчого спадку.

До 200-річчя з Дня народження Т.Г. Шевченка студентський народний театр драми і комедії факультету початкової освіти на сцені Уманського державного університету представив виставу-прем’єру «Назар Стодоля». («Назар Стодоля» – п’єса, написана Тарасом Шевченком 1843 року, його найвидатніший драматичний твір. Сюжет побудовано на традиційному любовному трикутнику, хоча образ основного суперника Назара, полковника Молочая, винесено за межі тексту твору, а місце центрального негативного персонажа посідає Хома Кичатий. Традиційний образ матері, що зазвичай прагне шлюбу доньки з багатим, замінений на образ лиходія батька, який згоден відступитися од своїх намірів лише під загрозою смерті).





Уже вкотре неабияка майстерність, неперевершена яскрава гра акторів студентського театру вразила глядачів. Така творчість можлива завдяки наполегливій праці талановитого режисера, людині безмежно відданій своїй справі – Наталії Алєксеєвій. Хореографія - Сергій Куценко, звукорежисер Олег Гончар (Ярослав Бакал). Ролі виконували: Назар Стодоля - студент природничо-географічного факультету Олександр Патара, Галя – студентка природничо-географічного факультету Тетяна Флоріна, Хома Иричатий - викладач факультету фізичного виховання Максим Килимистий, Стеха - викладач природничо-географічного факультету Галина Дрозденко, Гнат - студент факультету початкової освіти Олександр Щербак, Катерина - студентка економічного факультету Тетяна Шульга, Свати - студент фізико-математичного факультету Іван Салтусенко, студент фізико-математичного факультету Олег Ситник, Уляна - студентка факультету початкової освіти Лариса Сауляк, Гануся - студентка факультету початкової освіти Олена Марковська, Кобзар - студент природничо-географічного факультету Юрій Слободянюк, Поводирь - студент мистецько-педагогічного факультету Владислав Москальчук, Софія - студентка факультету початкової освіти Анна Кудла, Кіндрат - студент фізико-математичного факультету Іван Шевченко, Василь - студент факультету початкової освіти Руслан Лабунець.



Студентський народний театр драми і комедії діє при Інституті розвитку дитини УДПУ, про який кажуть як про невичерпне джерело творчості, адже саме у цьому структурному підрозділі університету найбільше творчих колективів. Студентський народний театр драми і комедії факультету початкової освіти володіє неабиякою майстерністю, знаннями народних звичаїв та традицій, які талановиті студенти демонструють на сцені. Така творчість можлива завдяки підтримці декана факультету початкової освіти, кандидата психологічних наук, доцента Бориса Якимчука.

Всі масові заходи до ювілею Тараса Шевченка в УДПУ вкотре засвідчують: мудрість і пророча сила його слів додає всім нам сили та натхнення!

Пресцентр УДПУ