Студентська практика в Уманському державному педагогічному університеті є невід’ємною складовою навчально-виховного процесу. Вона забезпечує поєднання теоретичної підготовки студентів університету з їх практичною діяльністю, сприяє формуванню творчого ставлення майбутнього фахівця до професійної діяльності, визначає ступінь його професійної придатності і рівень професійної спрямованості.

Студенти нашого університету мають змогу проходити практику на базі дитячого оздоровчого табору «Артек – Буковель» на посадах педагогів-організаторів.

Для юнаків та дівчат, що мають бажання успішно працювати в таборі за підтримки адміністрації університету організовано перший етап роботи «Школи вожатого», заняття в якій проводять директор з розвитку табору Любов Іванова   та начальник методичного відділу Еля Світлична.

Гарною традицією є співпраця і в інших напрямках. Так, три роки поспіль Артек-Буковель є учасником Всеукраїнського науково-методичного семінару «Підготовка студентів до роботи в літніх оздоровчих таборах: сучасні підходи». Під час проведення семінару його учасники спільно обговорювали актуальні  проблеми  роботи в літніх оздоровчих таборах, ділилися сучасними формами роботи з дітьми в літніх оздоровчих таборах та використання інтерактивних освітніх технологій в умовах дитячих оздоровчих закладів. На семінарі обговорено також питання щодо роботи психологічної служби  та психологічного супроводу дитячих оздоровчих закладів (організація, завдання,  форми роботи, інноваційні технології; робота з дітьми в конфліктний та постконфліктний період). Накреслено подальші перспективи співпраці вузу та літніх оздоровчих таборів.  Представниками табору було організовано й проведено майстер-класи з методики роботи в таборі.

Приємно, що професіоналізм наших студентів оцінила дирекція табору. Так, наші нинішні студенти та випускники працюють на різних  посадах в Артеку-Буковелі: Еля Світлична – начальник науково-методичного відділу; Олександр Коломиза – заступник табору «Artek-Semmering, Austria»; Вадим Ігнатов та Аліна Салій – заступники директора табору «Лісовий»; Анна Мельничук – методист табору «Лісовий»; Ірина Мельничук  - методист табору «Озерний»; Вадим Мацкул – інструктор з фізичної культури та агротехнік.    

Студенти, які працювали в таборі, на запитання: «Що ви найбільше запам’ятали, які ваші враження від табору? Що було найважче?» практично завжди відповідають: «Було важко, але цікаво, просто захоплююче! Адже «Артек-Буковель» –  це багаторічні традиції, вражаюча природа, а головне – це діти, які там відпочивають».

Пресцентр УДПУ