27 березня у культурному житті нашого університету та міста відбулась небуденна подія. Із дружнім візитом до нас завітала доктор філологічних наук, мистецтвознавець, прозаїк, драматург, поет, член Спілки російськомовних письменників Ізраїлю, член правління Спілки письменників Ізраїлю, Міжнародної асоціації письменників і публіцистів, Об’єднання професійних художників Ізраїлю, Дійсний член Ізраїльської незалежної академії розвитку наук, Лауреат премії Міжнародної академії наук, освіти, індустрії та мистецтва (США, Сан-Франциско) Галина Подольська.

Ініціатором та безпосереднім організатором культурно-мистецьких заходів за участю Галини Подольської стала директор Україно-Ізраїльського центру освіти, науки і культури УДПУ імені Павла Тичини, професор Наталія Цимбал. Співорганізаторами виступили також мистецько-педагогічний факультет (декан – Олена Дудник), кафедра образотворчого мистецтва університету (завідувач – Ольга Музика), творче об’єднання «Арт-Умань» (керівник – Сергій Шандра), Уманський художній музей (директор – Тамара Гай) та міський відділ культури і туризму (начальник – Тетяна Гейко).





В цей день Галина Геннадіївна провела мистецтвознавчу лекцію для студентів і викладачів мистецько-педагогічного факультету і факультетів початкової, дошкільної та корекційної освіти УДПУ. Натхненно та емоційно пані Подольська розповіла про особливості сучасного образотворчого мистецтва Ізраїлю, доповнюючи свій виступ цікавими презентаціями. Ця зустріч стала своєрідним діалогом культур, способом пізнання сутності світового мистецтва та філософського осмислення сенсу життя.

Знайомство із образотворчим мистецтвом Ізраїлю продовжилось в Уманській картинній галереї, де була організована виставка станкового живопису художника Віктора Бриндача «12 колін Ізраїлевих». Мистецький захід відбувся за участю заступника міського голови Людмили Кирилюк, начальника відділу культури і туризму Тетяни Гейко, проректора з науково-педагогічної роботи УДПУ Тетяни Кочубей, інших поважних гостей, а також студентської молоді та жителів міста, які є шанувальниками живопису. Під час виступів звучали щирі слова подяки Галині Подольській та Наталії Цимбал за організацію та презентацію унікальної художньої виставки.






Зазначимо, що саме Галина Геннадіївна стала ідейним натхненником колекції картин В.Бриндача «12 колін Ізраїлевих», над якою художник працював впродовж останніх трьох років. У 12 роботах художник втілив біблійну історію нащадка Авраама Якова, 12 синів якого стали головами Ізраїльських племен. Унікальність робіт Віктора Бриндача, за словами мистецтвознавця, полягає в тому, що митець поєднав сюжети Старого Завіту та дорогоцінних каменів, які прабатько єврейського народу подарував кожному зі своїх синів.

Своєрідним доповненням творчої атмосфери виставки стали поезії «Раритет сьогодення» і «Талант художника» Валентини Чайковської – члена Союзу письменників Ізраїлю та України, написані саме до цієї зустрічі в Україні. Їх прочитала студентка факультету початкової освіти УДПУ Лариса Сауляк .

Заступник міського голови Людмила Кирилюк подарувала гості із Ізраїлю подарунок на згадку, а начальник міського відділу культури і туризму Тетяна Гейко вручила подяки Галині Подольській - автору та керівнику мистецького проекту «Україна - Ізраїль» - та ізраїльським художникам, чиї картини пані Галина привезла в Україну як подарунок українському народові від єврейського.

У свою чергу Галина Геннадіївна вручила свідоцтво - символ подяки Україно-Ізраїльському центру освіти, науки і культури УДПУ імені Павла Тичини в особі його директора Наталії Цимбал від Об’єднання професійних художників Ізраїлю за активну участь у втіленні спільного проекту та поширення мистецтва Ізраїлю в Умані – священному для багатьох ізраїльтян місті.







Шанувальники мистецтва мали можливість познайомитись із колекцією творів мистецтва, що були передані Об’єднанням професійних художників Ізраїлю в дарунок Уманському художньому музею. Колекція картин (близько 20 творів, виконаних у різних художніх техніках) – це чарівний світ живопису і графіки, філософії краси, життєвої мудрості, роздумів над вічними питаннями буття, які в усі часи хвилювали людство. Музичний супровід та підготовлена презентація додали надзвичайної емоційності та довершеності виступу Галини Подольської.

Пресцентр УДПУ