Вічна пам'ять полеглим на полі бою,
Честь і слава - живим героям!

22 червня в Україні відзначається День Скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

74 роки тому, попри таємні угоди, співпрацю та палкі завіряння у дружбі, нацистська Німеччина та її сателіти – Угорщина і Румунія атакували радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Перші німецькі бомби цього дня впали і на Київ. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 рр. як складова, але основна частина Другої світової війни.






З нагоди відзначення Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни в Україні в Державному історико-архітектурному заповіднику "Стара Умань" відбулось відкриття виставки «Україна віч-на-віч з війною. Умань у 1941-1944 рр.». На відкриття виставки завітали і представники Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Серед експонованих матеріалів - світлини воєнних років, що відображають основні етапи Великої Вітчизняної війни, оборонні та наступальні операції радянських військ, а також експонати воєнних часів, знайдені під час розкопок пошуківцями та волонтерами громадської організації «Народна пам’ять Уманщини». За словами директора ДІАЗ «Стара Умань» Олександра Мельничука та керівника організації Владислава Риндюка, головним завданням створеної виставки є прагнення увічнити пам’ять про полеглих під час Великої Вітчизняної війни на Уманській землі.

Значна частина підготовлених експозицій відображає події 1941 – 1944 рр. в Умані. Чорно-білі світлини переповідають відвідувачам про приїзд Гітлера й Муссоліні в наше місто, про перший на всій правобережній Україні «котел» недалеко від Умані під селом Підвисоке, про утворений німцями концтабір «Уманська яма», масові розстріли євреїв, визволення міста від окупантів. Правдиву картину тогочасних страшних подій доповнюють знайдені документи, речі побуту, елементи військової зброї, передані до заповідника пошуківцями.

Громадська організація «Народна пам’ять Уманщини» активно залучає до пошукової роботи молодь. Так студенти історичного та факультету іноземної філології УДПУ спільної із представниками громадської організації проводять пошукові роботи, упорядковують братські могили, розшифровують та перекладають знайдені під час розкопок документи.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять тих, хто не повернувся з фронтів, хто першим зустрів ворога і став жертвою найстрашнішої війни в історії людства. Навічно залишаться у нашій пам’яті всі, хто здобував Перемогу.

ДІАЗ «Стара Умань» запрошує всіх бажаючих відвідати виставку «Україна віч-на-віч з війною. Умань у 1941-1944 рр.» та переглянути фотографії та експонати воєнних часів.

Пресцентр УДПУ