3 жовтня Умань відзначила День міста. Цьогоріч, як і традиційно у першу суботу жовтня, на уманчан та гостей міста були приготовлені різноманітні цікаві, загальнодоступні заходи. Слід наголосити, що святкування не носило помпезний характер з традиційними великими концертами та феєрверками - все-таки ми живемо в стані війни, але це не означає, що не повинні були відзначати день народження нашого чудового міста. В основному відбувалися заходи, які проходять щорічно. Головні акценти зроблені на розваги для дітей, спортивні заходи, традиційні виставки.

Святкування пройшло під гаслом «Молодь єднає Україну». Спозаранку у православних храмах міста відправили урочисту літургію з молитвою за добробут уманчан, процвітання міської громади.

 

 

Активними учасниками свята були представники нашого університету. І не лише в ролі глядачів. Найперше офіційне дійство - підняття Державного прапора на центральній площі міста не обійшлося без наших студентів. Хлопці в українських костюмах, котрі виконували цю почесну місію, викликали захоплення і гордість за рідний вуз, за нашу націю, державу. Урочисто піднялися на флагштоках у небесну вись також прапори міста та міст-побратимів. (Умань має зв’язки з містами побратимами з інших держав: Девіс (США, Каліфорнія), Ромійї-сюр-Сен (Франція), Мілфорд - Хейвон (Великобританія), Гнєзно, Ланьцут, Курник (Польща), Хаапсалу (Естонія), Ашкелон (Ізраїль) та Радвілішкіс (Литва).

Нове для цьогорічного святкування – проходження учасників повз головний адміністративний будинок, де в урочистій президії керівництво та почесні люди міста. Головною вулицею Умані пройшли колективи навчальних закладів, молодіжних організацій міста і навіть найменші уманчани в патріотично прикрашених колясках.

Наш університет відкрив урочисту ходу вищих навчальних закладів міста. Право бути прапороносцем у цьому році випало доктору педагогічних наук, професору, завідувачу кафедри технологічної освіти Андрію Терещуку, асистентками – студенткам, іменним стипендіатам, відмінницям навчання, сестрам Любові та Людмилі Прохоровим. В голові колони пройшло керівництво університету на чолі з ректором доктором педагогічних наук, професором Олександром Безлюдним та представники загальноуніверситетських структурних підрозділів.

 

Колона за колоною у святковому убранстві пройшли всі факультети та новостворений інститут економіки та бізнес-освіти. Кожен відзначився чимось своїм у оформленні колони, проте всіх об’єднали гасла та лозунги про рідну альма-матер, найкращий і найкреативніший факультет, який вони представляли.

 

По закінченню ходи у центральному сквері міста можна було відвідати «Містечко розваг», яке цього року складалося з 12 вулиць за тематикою: Казкова, Патріотична, Історична, Краси, Здоров’я, Художників та інші, маленькі глядачі із дорослими із задоволенням спостерігали за виступом лялькового театру факультету дошкільної та корекційної освіти. Факультет мистецтв представив на виставку твори образотворчого і народно-прикладного мистецтва.

 

 

Упродовж дня також працювало «Містечко майстрів», де усі охочі на виставці виробів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва могли помилуватися і придбати вироби, які сподобалися. Майстер-класи із вишивки, різьби по дереву, орігамі, квілінгу, паперової пластики показували умільці університету.

 

 

У офіційному відкритті Дня міста взяли участь гості Умані - голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко, народні депутати Юлій Мамчур, Максим Поляков, Людмила Супрун, почесна мешканка Умані Валентина Артюх, мери поріднених міст Умані – Гнєзно, Радвілішкіс, Хаапсалу. Відзнаки «Почесний громадянин Умані» було вручено родичам уманчан, загиблих у зоні АТО.

Яскраве хореографічне шоу подарували уманчанам та гостям міста учасники танцювального марафону «З Україною в серці», де виступили університетські хореографічні колективи «Візаві» та «Яворина». Вони також взяли участь у загальному флешмобі.

Шанувальники співу мали змогу оцінити вокальну майстерність вокального тріо «Гонта» та голови студентської ради університету, студентки факультету фізичної культури Євгенії Бородай.

Протягом дня проходила благодійна акція «Допоможи солдату», до якої долучилися студенти-волонтери УДПУ.

 

 

Святкування дня Умані створило незабутню атмосферу і подарувало мешканцям та гостям міста гарний відпочинок, живе спілкування і масу позитивних емоцій. День міста - це традиція, що стала ще однією із візиток Умані.

 

Детальний фоторепортаж про святкування Дня міста можна переглянути тут

Пресцентр УДПУ