Для студентів та викладачів Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини День міста Умань був не лише чудовим, цікавим та веселим святкуванням, але і черговою нагодою засвідчити свої досягнення та продемонструвати таланти.

Кожен підрозділ на виставці «Тобі, рідна Умань!» зумів показати щось своє, тільки йому властиве, а також виставити готові вироби або ж у містечку майстрів продемонструвати притягальні для цінителів краси майстер-класи.

Як народжуються твори мистецтва, прикладної традиційної народної творчості та новітніх художньо-стильових напрямків? Цікаві й витончені роботи майстрів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва відкривали для уманчан та гостей світ реально існуючої краси. Причому вироби, що відносяться до різних видів мистецтва вносили щось особливе у яскравому різноманітті робіт і дарували естетичну насолоду глядачам. Нерідко глядачі й самі виявляли бажання повчитися у майстрів.

Зачаровували учасників святкування виставка творів заслуженого майстра народної творчості України Олени Поліщук. Всі охочі могли придбати її картини — так майстриня збирала кошти на благодійність.

Жителі Умані та гості міста могли переконатись як плідно в нашому університеті розвивають давні мистецькі, ремісничі та етнічні традиції Уманщини. Підтвердження цьому — майстер-класи представників факультету української філології з української народної вишивки та українського народного ткацтва, народних дитячих ігор та обрядових хороводів, а фольклорний колектив «Лелія» представляв народні пісні Уманщини, створював музичний супровід під час водіння народних хороводів. Це був справжній драйв!

Захоплення справжніх патріотів викликала студентська акція «Українська – найкраща».

Не було відбою від охочих потрапити в руки до майстрів аквагриму (НН інститут економіки та бізнес-освіти), отримати свій власний гороскоп від астролога (факультет фізики, математики та інформатики), пожартувати разом із веселими клоунами (народний студентський театр драми та комедії).

Упродовж всього свята людно було біля столів, де проводились майстер-класи «Пластилінографіка», «Різьблення по деревині рослинних сюжетів», «Бісерне ткацтво», «Терапія кольоровою сіллю» (факультети професійної та технологічної освіти, дошкільної та спеціальної освіти).

Взагалі, проведення майстер-класів, засвідчило неймовірну цікавість людей до творчості. Вони всі хотіли чомусь навчитися. Приємно стверджувати, що у тих, хто навчається в УДПУ, є велика перевага познайомитись і оволодіти мистецтвом з його розмаїтим, неповторним світом, здатним зворушувати душу, виховати повагу до культурних надбань. Заняття творчою діяльністю в університеті допомагає студентам усвідомити себе неповторною особистістю з індивідуальними естетичними смаками та вподобаннями.

Під час роботи виставки відбувся історичний турнір, організований, зрозуміло, історичним факультетом. Студенти-історики також взяли участь у Фестивалі історичної реконструкції «Лицарський турнір».

По закінченню привітань свято продовжили таланти: музиканти, співаки, танцюристи. У концерті художніх колективів міста «Знай наших» взяли участь колективи УДПУ, які мають добру й гучну славу та визнання не лише на Черкащині і які заслужено носять звання народних — ансамбль сучасного танцю «Візаві» та ансамбль народного танцю «Яворина». Незрівнянний український спів нашого вокального чоловічого тріо «Гонта» прозвучав разом із грузинським багатоголоссям «Театрального квартету» із Грузії.

Під час ІІ джазового фестивалю півторагодинний концерт дав ще один наш колектив — тріо «Serbian star».

Така масштабна участь нашого університету у святкуванні Дня міста показала його найкращі сторони. УДПУ відкриває юнакам та дівчатам, які є його студентами, багатогранний і цікавий світ, надає широкі можливості для навчання, великі перспективи для розвитку, пізнання прекрасного та розвитку емоційно-естетичних почуттів, розвитку художніх і творчих здібностей. Тут молодь розвиває свої таланти і вдосконалює вміння, стає всебічно розвиненою, здоровою, розумною, впевненою в собі.

Пресцентр УДПУ