З 3 до 11 травня Республіку Польща відвідала делегація університету в складі ректора – доктора пед. наук, члена-кореспондента НАПН України проф. Побірченко Н.С., завідувача кафедри туризму та готельно-ресторанної справи професора Музиченка А.С., кандидата історичних наук, директора Польського культурно-освітнього центру доц. Кривошеї І.І. та кандидата пед. наук, координатора міжнародної діяльності університету Заболотної О.А.

Мета поїздки передбачала відвідання партнерських навчальних закладів: Вищої школи управління в м. Лєгніца, Вищої школи професійної освіти в м. Лєшно, Познанського університету ім. Адама Міцкевича, Європейського Колегіуму в м. Гнєзно.

У Вищій школі управління в м. Лєгніца відбулися зустрічі з адміністрацією вищого навчального закладу - засновником, почесним доктором Вацлавом Демецьким, канцлером Терезою Демецькою, ректором – доктором хабілітованим Лукашем Чумою та ін. Було досягнуто домовленість про спільну підготовку фахівців за напрямами: педагогіка, право, управління, інформатика, економіка та ін. Студентам були прочитані ознайомлювальні лекції.


Під час зустрічі з адміністрацією Вищої школи професійної освіти ім. Яна Амоса Коменського в м. Лєшно


У Вищій школі професійної освіти в м. Лєшно відбулися зустрічі з адміністрацією навчального закладу: ректором – проф. Чеславом Круліковським, проректорами – проф. Янушем Полою та проф. Мацеєм Пєтшаком – з метою планування заходів на період до 2014 року. Ректор Уманського державного педагогічного університету Побірченко Н.С. подякувала за можливість студентського обміну, який відбувся в 2011 – 2012 н.р. Було досягнуто домовленості на продовження таких обмінів у наступному навчальному році. Було сплановано діяльність Лабораторії дидактики ім. Яна Амоса Коменського, серед найближчих подій у житті якої – проведення серії конференцій дидактичного спрямування восени 2012 року в Лєшно й Умані. У планах – обмін здобутками мистецьких колективів, студентських театрів тощо.


Відвідання нещодавно відкритого культурно-освітнього комплексу


Усіх членів уманської делегації вразив щойно відкритий комплекс з сучасною залою для урочистостей і лекцій, для проведення масштабних конференцій і культурних заходів, який перетворив Вищу школу професійної освіти імені Яна Амоса Коменського в культурний і освітній центр міста. Нова бібліотека з сучасним обладнанням і безцінною колекцією книг, журналів, відео- й кіно матеріалів не залишила відвідувачів байдужими. Гарне враження справив і лєщинський стадіон, спеціально призначений для мотоперегонів, якими Лєшно славиться в усьому світі.

Звісно ж, не можна побувати в Лєшно, місті, де більше 20 років пропрацював класик світової педагогічної науки Ян Амос Коменський, не відвідавши регіонального музею.

У Познанському університеті ім. Адама Міцкевича делегацію зустріли директор Колегіуму міждисциплінарних гуманітарних студій в УАМ проф. Миколайчак, декан факультету класичної і польської філології проф. Томаш Покривняк і заступник декана Кшиштоф Трибусь. У планах – студентський обмін на наступний навчальний рік, спільна координація діяльності Колегіуму міждисциплінарних гуманітарних студій, який в цьому році вперше випускає студентів в Умані. Українська весна в Познані й Лєшно, як запевнили учасники зустрічі, в наступному році обов‘язково відбуватиметься за участі творчих колективів Уманського державного педагогічного університету.


Зустріч з адміністрацією факультету класичної і польської філології Познанського університету імені Адама Міцкевича


У м. Курнік недалеко від Познані делегацію привітав секретар міської ради Лєшек Ксьонжек. Культурну програму візиту доповнило відвідання відомого замку в м. Курнік і знаної в наукових колах Курніцької бібліотеки. Спортивно-рекреаційний центр «Оаза», який був представлений директором Войцехом Келбасевічем, вразив можливостями, відкритими для жителів Курніка і найближчих міст.


У Курніцькій бібліотеці


В м. Гнєзно делегація УДПУ побувала в початковій школі № 3, де учасників привітали директор Радослав Собков‘як і колектив школи. Вихованці показали виставу з життя Святого Войцеха, ім‘я якого носить школа. Корисною була зустріч з учасниками молодіжного обміну, уже вчетверте організованого гнєзненською школою № 3 і Польським культурно-освітнім центром Уманського педагогічного університету.


Під час відвідання уроків у Гнєзненської початкової школи № 3


У наданні посильної підтримки усім культурним і освітнім починанням міст-побратимів Умань і Гнєзно запевнив делегацію президент міста Гнєзно Яцек Ковальський.

Така підтримка уже неодноразово була надана різним польсько-українським проектам. Одним з таких реалізованих задумів було навчання уманських студентів в магістратурі Європейського Колегіуму в м. Гнєзно. Після здобуття дипломів магістра, які визнаються в усіх країнах Європейського Союзу висококваліфіковані багатомовні випускники працюють в освітніх і адміністративних установах України і Польщі.


На прийомі у президента м. Гнєзно Яцека Ковальського


Візит до Республіки Польща бува насиченим і цікавим, а тому чекаємо на реалізацію усіх проектів і задумів.

Детальний фоторепортаж можна переглянути тут.