Спільний проект Міністерства освіти і науки України та Британської Ради в Україні «Шкільний учитель нового покоління», започаткований з метою створення та впровадження нової програми підготовки вчителів англійської мови у вищих навчальних педагогічних закладах України, набирає нових обертів.

Згідно з наказом МОН України «Про проведення педагогічного експерименту щодо методичної підготовки майбутніх учителів англійської мови» (№ 871 від 12.08.2015 року) пілотування інноваційної програми в університетах-учасниках проекту, серед яких і Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, розпочнеться з 1 вересня 2016 року.

9 червня 2016 року у Міністерстві освіти і науки України відбулася презентація Програми з методики навчання англійської мови у вищих навчальних закладах України. На зустріч були запрошені представники адміністрацій університетів, які беруть участь в педагогічному експерименті. Наш університет представляли проректор з наукової роботи та міжнародного співробітництва Владилена Сокирська, координатор з питань міжнародного співробітництва Ольга Сушкевич, заступник декана факультету іноземних мов з навчальної роботи Людмила Люшнівська, заступник декана факультету іноземних мов з питань педагогічної практики Олена Бевз.

З вітальним словом до присутніх звернувся заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей, який наголосив на необхідності впровадження змін у системі підготовки вчителя іноземних мов задля підвищення рівня володіння іноземними мовами серед українського населення, у тому числі й учнів загальноосвітніх навчальних закладів. До присутніх також звернулися заступник директора Британської Ради в Україні Наталя Василюк, директор навчального центру та екзаменаційних служб Британської Ради в Україні Пол Кім, консультант проекту (Велика Британія) Род Болайто, менеджер з освітніх проектів Британської Ради в Україні Вікторія Іваніщева.

Презентація Програми з методики навчання англійської мови членами робочої групи проекту викликала жвавий інтерес у присутніх. Другу частину зустрічі, присвячену обговоренню впровадження Програми у ВНЗ України, відкрив директор Департаменту вищої освіти Олег Шаров, який підкреслив, що конкурентоспроможний випускник, ефективний учитель англійської мови, підготовка якого є головною метою означеної програми, не лише суттєво змінить ситуацію з вивчення іноземних мов у сучасній школі, але й зможе значно підвищити рейтинг свого вишу.

Наступний навчальний рік стане початком для перевірки дієвості розробленої програми, яка, сподіваємося, стане переломним моментом в оволодінні англійською мовою як студентами університетів, так і учнями середніх шкіл України.