В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини відбувся традиційний щорічний фестиваль педагогічної творчості, організований кафедрою виховних технологій та педагогічної творчості факультету початкової освіти (завідувач -– кандидат педагогічних наук, доцент Вікторія Макарчук).

У нинішньому році захід  проводився 27-й раз і присвячувався 80-річчю від дня народження відомого педагога сучасності, народного вчителя, академіка, державного і громадського діяча, нашого земляка Олександра Антоновича Захаренка. Фестиваль був особливий ще й тому, що окрім студентських команд, склад яких було визначено методом жеребкування, вперше у ньому взяла участь команда викладачів університету. Оскільки це була їх перша спроба, вони брали участь лише у презентації та творчому етапі фестивалю.

Перевіркою того, як засвоюють педагогічну науку студенти УДПУ стали етапи конкурсу, назви яких говорять самі про себе: «Презентація»; «Зигзаги педагогічної спілкування» (перегляд неординарної педагогічної ситуації та відтворення іі в реальному житті); «Конкурс капітанів» (за одну хвилину за одним із висловів О.А. Захаренка підготувати промову і виступити перед глядачами); «Реклама УДПУ» (перегляд відеороликів); «Музичний конкурс» (один учасник команди прослуховував пісню через навушники, а потім мовою жестів передавав зміст, а його команда мусила відгадати її назву); «Домашнє завдання» (підготувати виступ команди, використовуючи вислів Захаренка «Школа – це безперервне свято творчості»).

Завдячуючи винахідливості, вмінню нестандартно мислити конкурсанти змогли «побачитися та поспілкуватися» з самим Олександром Захаренком та вивчити переваги Сахнівської школи, а також перенести присутніх на фестивалі у космічну школу 2050 року.

Студенти продемонстрували, що їм під силу усі завдання конкурсу: чи то виступати перед аудиторією з промовою, чи створювати рекламні відеоролики, розігрувати невеликі театралізовані дійства, спілкуватися мовою жестів, співати, танцювати.

Глядацька зала дружно підтримувала команди, виконуючи запропоновані рухи під час флеш-мобу.

Номінації, в яких було нагороджено команди: «Висока мовленнєва культура» ‑ команда «Рейнджери» (представники факультетів історичного, початкової освіти, фізичного виховання); «Нестандартність ідей» ‑ команда «10 Гб» (факультети природничо-географічний, початкової освіти, НН інституту економіки та бізнес-освіти); «Натхнення і педагогічний артистизм» ‑ команда «Асорті» (факультети мистецтв, соціальної і психологічної освіти, фізики, математики та інформатики); «Оригінальність мислення та ораторські здібності» ‑ команду «Оптимісти» (факультети української філології, дошкільної та спеціальної освіти, іноземної філології); «Традиції та новаторство в освіті» ‑ команда викладачів «VIP».

Фестиваль педагогічної творчості вже вкотре довів, що наші студенти – справжні патріоти, талановиті, вміють творчо, оригінально та нетрадиційно вирішувати завдання, усвідомлюють, що бути вчителем – справжнє мистецтво.

Пресцентр УДПУ