В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам’ятає і шанує людство. На початку березня ми згадуємо великого сина нашого народу – Тараса Шевченка. В цьому році минає 209 років з дня народження поета, проте і нині живе під сонцем України віще і невмируще Кобзареве слово. Лише в одній людині змогли поєднатися поет, прозаїк, перекладач, публіцист, майстер офорта і графіки, живописець, ілюстратор, маляр, фотограф, мандрівник, винахідник, археолог, філософ, історик, актор, співак, режисер, драматург, театральний критик…

Спадок, який створив Тарас Шевченко понад 2 століття тому і сьогодні є джерелом натхнення для багатьох сучасників. Ймовірно, що і сам поет навряд чи міг уявити, що через двісті років він стане сучасним кумиром, по всьому світу тисячі українців вшановуватимуть його пам'ять, а його твори лунатимуть по-новому.

Кожен українець пам’ятає його вірші, в кожному живе його дух, і кожен бачить у ньому щось своє. Тому ми й гуртуємося навколо постаті цієї людини, що й робить нас власне нацією. В історії нашої країни він назавжди залишиться співцем національної ідеї, улюбленим поетом усіх поколінь та часів. Ми пишаємось тим, що він – наш земляк, прагнемо бути достойними його нащадками.

Дух Шевченка і нині тримає нас! Сьогодні Кобзареве слово звучить як ніколи пророче: «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!»

Пресцентр УДПУ