У травні відбувся робочий візит ректора Уманського педагогічного університету імені Павла Тичини Наталії Побірченко до Республіки Польща. Головною метою поїздки було обговорення можливостей майбутньої співпраці і підтвердження бажання розвивати розпочаті спільно проекти.

Делегація, до складу якої входили проректор з міжнародної діяльності університету Оксана Заболотна і помічник ректора Вікторія Бордилєва, спочатку відвідала новий для УДПУ регіон Польщі – Помор`я, де пройшли перемовини про наукову співпрацю з Гданським університетом і Поморською вищою професійною школою. Бургомістр міста Скаршеви, доктор Даріуш Скальський люб’язно погодився представляти інтереси нашого університету під час подальших домовленостей і підписання угод про співпрацю. Новим і цікавим для нас напрямом є зв’язки у галузі фізичної культури і спорту, якими славний Гданський університет, тому ректор Наталія Побірченко з глибокою вдячністю прийняла запрошення на участь у Міжнародній науковій конференції в Ровах для науковців нашого навчального закладу. Захоплюючим і повчальним було відвідання освітнього центру в Шимбарку, де є чому навчитися і дітям, і дорослим.


У місті-побратимі Умані Гнєзно, куди далі поїхали представники УДПУ, відбулася низка цікавих і важливих зустрічей. Продовжуючи традиції плідної співпраці з Європейським Колегіумом Університету ім. Адама Міцкевича, наші делегати досягли домовленостей про можливості навчання в магістратурі за Програмою двох дипломів (нагадаємо, що зараз в Європейському Колегіумі навчаються четверо наших студентів).

Під час зустрічей зі старостою Гнєзненського повіту Даріушем Пілаком і президентом міста Гнєзно Яцеком Ковальським йшлося про сучасну ситуацію в Україні і її вплив на партнерські зв’язки. Слід зазначити, що зі сторони наших польських друзів прозвучали слова підтримки і бажання допомогти. Реальними знаками усвідомлення такої готовності є запропоновані обома урядовцями стипендії для уманців, які навчатимуться в Колегіумі.





Яскравою нотою візиту було свято в початковій школі № 3 імені святого Войцеха (м. Гнєзно), присвячене 10-річчю вступу Польщі до Європейського Союзу. Під час урочистостей директор школи Радослав Собков`як і ректор нашого університету Наталія Побірченко вручили нагороди учням початкової школи, які брали участь у двох міжнародних конкурсах. Першим з них була олімпіада з англійської мови, завдання якої четверокласники виконували одночасно в гнєзненській початковій школі № 3, уманських ЗОШ № 14 та НВК № 24. Другий конкурс, який потребував знань і вмінь з історії, інформатики й англійської мови, розглядав мультимедійні презентації уманських і гнєзненських школярів. На переможців чекають призи й подарунки, які будуть вручені в Умані.


Пресцентр УДПУ