На факультеті соціальної та психологічної освіти відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар «Гуманна педагогіка у процесі особистісного розвитку дитини» («Лицар гуманної педагогіки – Олександр Антонович Захаренко»), присвячений 80-й річниці від дня народження педагога. Його організаторами стали: Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В.О. Сухомлинського НАПН України; кафедра педагогіки та освітнього менеджменту Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини; авторська О.А. Захаренка середня загальноосвітня школа с. Сахнівка Корсунь-Шевченківської районної ради Черкаської області; Уманський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів №6 – дошкільний навчальний заклад».

Відкрила пленарне засідання кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки та освітнього менеджменту Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, модератор заходу Лариса Ткачук, яка зазначила, що три роки тому на факультеті соціальної та психологічної освіти була започаткована традиція проведення педагогічних читань з гуманної педагогіки. У нинішньому році читання набули статус Всеукраїнського науково-практичного семінару і присвячені 80-річчю від дня народження талановитого педагога-гуманіста, чудової людини, справжнього патріота – Олександра Антоновича Захаренка, що пройшов шлях від учителя до академіка Академії педагогічних наук України, директора авторської школи в Сахнівці на Черкащині, яка увійшла в історію національної педагогіки під назвою «Школа над Россю».

Лариса Ткачук акцентувала, що 80-річний ювілей Олександра Антоновича гідно відзначається в Україні. На освітянських форумах йдеться, що його досвід як директора школи, вчителя, вихователя колективу навчально-виховного закладу, в який він щедро, до душевної глибини, до повної самовіддачі і найлюдянішої прихильності вливав свою снагу, набуває все більшого поширення в Україні.

Із захопленням слухали присутні у залі виступ сина Олександра Антоновича Сергія Захаренка, який пам’ятає невтомну працю батька, його добрі лагідні очі, ніжну щиру посмішку, задумливий погляд. Син продовжує батькову справу, він як кандидат педагогічних наук, доцент кафедри загальної педагогіки і психології ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького докладає максимум зусиль, щоб продовжити його вчення, зберегти не тільки у своїй душі, а й у душах оточуючих риси, про які говорив його батько - доброту, благородство, гуманність, безкорисливість, віру, без якої неможливе щасливе життя, любов, яка дає змогу виплекати у кожній дитині справжню Людину.

Про роботу Уманського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів №6 – дошкільний навчальний заклад» із впровадження досвіду О. А. Захаренка розповіла заступник директора закладу Тетяна Косовська. Її виступ яскраво ілюстрував виступ співучої родини Левченків: Любові, Давіда, Сабіни та Губрій Марії.

Спогадами про співпрацю О. А. Захаренка із Уманським державним педагогічним університетом із присутніми поділився доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки та освітнього менеджменту Олександр Коберник. Він також зупинився на питаннях впровадження педагогічних ідей О. А. Захаренка у підготовці майбутніх учителів і наголосив: вчитель, який шукає свій шлях в педагогіці, замислюючись про майбутнє України, може знайти корисні поради в педагогічній спадщині О. А. Захаренка.

Кандидат педагогічних наук, професор кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, декан факультету соціальної та психологічної освіти УДПУ імені Павла Тичини, Оксана Кравченко висловила слова пошани творцю Авторської школи Олександру Захаренку, зазначивши, що його цікавий і своєрідний педагогічний досвід став надбанням Черкащини і всієї України.

На засіданнях наукових секцій семінару обговорені проблеми, пов’язані з педагогічною спадщиною О.А. Захаренка. Опрацьовано теми «Авторська школа О.А. Захаренка як освітній простір формування особистості учня», «Ціннісні виміри освіти і виховання в педагогічному досвіді та спадщині О.А. Захаренка: реалії і перспективи», «Адміністративно-управлінська діяльність О.А. Захаренка: теорія і практика». Окремо науковці розглянули психопедагогічні засади виховної системи народного вчителя, технології соціальної роботи у спадщині та практичному досвіді О. А. Захаренка. Особливу увагу приділили темі «Впровадження педагогічних ідей О. А. Захаренка у підготовці майбутніх учителів».

Учасники семінару з цікавістю переглянули відеофільм «Академік із Сахнівки».

Пресцентр УДПУ