8 травня 1945 року набрав чинності акт про беззастережну капітуляцію вермахту. Саме 8 травня більшість народів світу вшановує велич перемоги над нацизмом та згадує усіх загиблих у Другій світовій війні.

Шість страшних років в історії людства… Роки, які забрали життя мільйонів людей, зокрема 8 мільйонів українців, роки окупації та звірств, кровопролитних боїв, бомбардувань, блокад і масових страт, Голокосту.

Різні народи у складі антигітлерівської коаліції протистояли злу. Народи Європи й Америки… Азія, Австралія, Африка – кожен має власну історію боротьби в тій війні, але спільну історію перемоги.

Представники Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини разом із громадськістю міста покладанням квітів до Обеліску Слави та хвилиною мовчання вшанували усіх, хто повертав народам свободу, хто пережив роки окупації та пекло концтаборів, хто піднімав з руїн і відроджував Україну.

Усі ми у невичерпному боргу перед тими, хто віддав у тій війні свої життя, чия юність та молодість були покладені на вівтар перемоги. Ми знали про жахи військового лихоліття з розповідей наших дідів, а сьогодні з особистого досвіду розуміємо ціну мирного життя. Ми пам’ятаємо, що перемагає той, хто захищає рідну землю. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука неминучої перемоги сьогодні.

Вічна пам’ять усім загиблим у Другій світовій війні!

Слава всім, хто б’ється за Україну! Слава всім нашим героям різних часів, яким ми однаково завдячуємо нашим життям!

Слава Україні!

Пресцентр УДПУ