УНІВЕРСИТЕТСЬКЕ ЛІТЕРАТУРНЕ ОБ’ЄДНАННЯ ІМЕНІ МИКОЛИ БАЖАНА ПРАЦЮЄ ДРУГЕ ДЕСЯТИЛІТТЯ

Університетське літературне об’єднання імені Миколи Бажана було засноване 1996 року з ініціативи кандидата педагогічних наук, професора, завідувача кафедри української літератури та українознавства Наталії Сивачук.

Керівник літоб’єднання, член Національної спілки письменників України, доцент кафедри української літератури та українознавства Марина Павленко розповідає, що його учасники збираються у стінах нового корпусу університету на Садовій, 28 щокілька тижнів.



Час від часу зібрання перетворюються на масштабніші акції, на які запрошуються масові глядачі й поважні гості. Це свята, містерії, дійства, фестивалі, різні презентації, в тім числі й поетичних збірок самих учасників: переможниці ряду літературних конкурсів, авторки кількох книжок поезії і прози, віднедавна вже й члена НСПУ Юлії Гончар; дипломанта міжнародного конкурсу «Гранослов», авторки багатьох книжок для дітей Оксани Лущевської, переможця регіональних поетичних турів, музиканта і автора поетичної збірки «Ангели ночі» Віталія Олексієнка тощо.

Серед творчих надбань літоб’єднання - зустрічі з відомими письменниками та літературознавцями.

Уже встигли стати традиційними різноманітні літературні конкурси, що мають на меті як виявити нові таланти (конкурси для першокурсників), так і дати відчуття творчого змагання. Ці конкурси присвячені Миколі Бажанові, Павлові Тичині і, звичайно ж, Тарасові Шевченкові.

До важливих подій належать і всі три випуски літературного альманаху студентської та викладацької творчості «Садова, 28». Автори — студенти (в тім числі й — майбутні), випускники й викладачі.

Крім альманаху автори неодноразово публікуються в університетській («Педагогічні вісті», «Філолог», «Боговиця»), регіональній («Уманська зоря») і в всеукраїнській пресі (газета “Кримська світлиця”, альманахи “Плуг”, «Дивослово» й “Холодний Яр”, антологія “Привітання життя”, журнали “Дивослово”, «Дзвін» тощо.

Порівняно недавно учасники літоб’єднання відкрили для себе й ще один напрямок діяльності: такі собі літературні мандрівки в різні цікаві куточки України. Так, студенти вже відвідали батьківщину Василя Стуса — село Рахнівку на Вінниччині, батьківщину вченого Хрисанфа Ящуржинського — село Молодецьке на Маньківщині, місця проживання і поховання письменника Олександра Де — села Свинарку й Корж-Кут на Уманщині, могилу дослідника-письменника Василя Доманицького — в селі Колодисте на Тальнівщині.

Попереду — ще чимало планів, а також наполегливої праці над розширенням мистецьких видноколів, удосконаленням власної майстерності, залученням нових юних талантів. Заспокоюватись на досягнутому ніяк не можна: імена Павла Тичини й Миколи Бажана — зобов’язують.

Пресцентр УДПУ