26 квітня 1986 року Чорнобильська АЕС стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи та символом мужності, самопожертви й жертовності в ім’я Батьківщини тисяч українців.

У результаті аварії на ЧАЕС було повністю зруйновано атомний реактор, у довкілля потрапили радіоактивні речовини, а хмара, що утворилася, рознесла їх на значні ділянки території колишнього Радянського Союзу. Відбулося радіоактивне зараження території загальною площею 207,5 тис. кв км.

Чорнобильська аварія стала не тільки величезною трагедією і найбільшою екологічною катастрофою 20 століття, а й уроком всьому людству, показавши, що ядерна енергія, яка вийшла з-під контролю, не визнає кордонів. Наслідки катастрофи залишаються й донині предметом обговорення світової наукової спільноти. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

У грудні 2016 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу.

Від моменту вибуху четвертого енергоблоку нас відділяє 38 років, але з початком повномасштабної російсько-української війни Україна і світ опинилися під загрозою нової катастрофи. 24 лютого саме по цій землі проїхала російська бронетехніка, здіймаючи радіоактивний пил у повітря. Чорнобильська станція була захоплена силою. Озброєні росіяни перетворили цей об'єкт на арену війни. 30-кілометрову зону відчуження окупанти використовували для підготовки нових атак проти нашої оборони, а сама ЧАЕС опинилася під загрозою пошкодження і руйнування. 

На щастя, глобальної катастрофи не сталося, але й після виходу російських військ з території ЧАЕС знадобляться роки, щоб дослідити якої шкоди російські варвари завдали українській землі.

Постійні обстріли ракетами усієї території України, де розташовані чотири діючі атомні станції та ЧАЕС (аварія на ЧАЕС сталася у 1986 році, а станція змогла припинити свою роботу тільки у грудні 2000 року) несе величезний ризик ураження атомним енергоблокам. Інакше, як шантажем всього світу ці злочинні дії путіна, які штовхають людство на межу ядерної катастрофи, назвати не можна.

Міжнародне співтовариство має зупинити розв’язану росією злочинну війну і загрозу ядерного армагедону.

Висловлюємо глибоку повагу та подяку всім ліквідаторам, міжнародним партнерам та працівникам зони відчуження, які щодня працюють над забезпеченням радіаційної та екологічної безпеки.

Сьогодні ми згадуємо їх – тих, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав за нас своє життя. Висловлюємо велику пошану ліквідаторам та низько схиляємо голови перед тими, хто віддав життя у боротьбі з некерованою ядерною стихією.

Бажаємо усім учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС міцного здоров’я, благополуччя, життєвої енергії та довгих років життя, довгоочікуваної перемоги та миру!

Для кожного з нас важливо пам'ятати про самовідданість, героїзм та жертовність із якою українці боронили увесь світ від нищівних наслідків катастрофи, приборкуючи пекельний атом.

Пресцентр УДПУ