Підтверджуючи відданість України ідеалам миру та підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН, згідно з Указом Президента України із 2002 року в Україні установлено День миру, який відзначається щорічно 21 вересня – у Міжнародний день миру.

Життя українського суспільства завжди було просякнуто надіями і прагненнями до миру. З моменту здобуття суверенітету, мир для України, як найприродніше явище суспільного стану, був нормою життя.

Ніхто не міг подумати, що мирним українцям доведеться пережити страхи війни… Тисячоліттями працьовитий народ, який плекає свою батьківщину, рідну землю, сьогодні змушений потерпати від окупації агресора та ціленаправленого знищення мирного населення.

У 2014 році держава Україна зазнала військового вторгнення з боку Російської Федерації. Агресор стрімко анексував Кримський півострів і почав бойові дії на східних територіях Луганської і Донецької області.

24 лютого 2022 року Україна прокинулася від обстрілів мирних міст і селищ на Півдні, Півночі, Заході…  Вбито і покалічено тисячі українських громадян, мільйони людей стали біженцями і вимушеними переселенцями, знищено мрії на майбутнє, вкрадено щасливе дитинство, забрано право бути просто щасливими, ходити на роботу, займатися улюбленою справою…

На сьогодні для нашої держави це свято є особливо значимим. Кожен свідомий українець мріє про якнайшвидше припинення бойових дій, про повернення рідних, близьких, друзів, про мирне небо над головою, про світле майбутнє дітей, про загоєння нестерпних ран у людських серцях.

У День Миру бажаємо всім спокою, безпеки, довгоочікуваної Перемоги! Миру в усьому – миру в сім’ях, миру в серцях та миру нашій рідній Україні!

Мир обов’язково повернеться в Україну! . Українське суспільство працює над цим кожен день!

Пресцентр УДПУ