Освітня програма затверджена Вченою радою Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини (протокол № 14 від 25.04.2023 р.), введена в дію 01.09.2023 р. наказом ректора № 620 о/д від 10.05.2023 р.

Мета освітньої програми. Підготовка висококваліфікованих і конкурентоспроможних на національному та міжнародному ринку праці фахівців у сфері митної справи шляхом формування системи загальних і спеціальних компетентностей в межах спеціальності «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок», які володіють фундаментальними теоретико-методологічними знаннями і практичними фаховими навичками з ефективного управління фінансовою діяльністю підприємств, фінансово-кредитних та державних фінансових установ з фокусом на поглиблене вивчення теорії і практики митної справи, регулювання і контролю; утвердження національних, культурних і загальнолюдських цінностей у них, що засновуються на класичній тріаді: навчання – дослідження – громадське служіння.

Працевлаштування. Працевлаштування на посадах у фінансових відділах підприємств, бюджетних організацій, банків та фінансово-кредитних установ і організацій (страхових, лізингових, колекторських компаній, фондових бірж, інвестиційних фондів, митних органах тощо). Відповідно до Національного класифікатора професій ДК 003:2010, (зі змінами: від 18.08.2020 р. № 1547; від 25.10.2021 р. № 810; від 29.12.2022 р. № 5573) фахівці, які здобули освіту за освітньо-професійною програмою Митна справа, можуть обіймати такі посади: фахівці у галузі фінансів та торгівлі (341): дилери та брокери (посередники) із заставних та фінансових операцій, фахівець з біржових операцій, фахівець з ведення реєстру власників іменних цінних паперів, фахівець з депозитарної діяльності, фахівець з управління активами, фахівець з фінансово-економічної безпеки (3411), страхові агенти, страхувальники (3412); асистенти актуаріїв (3434), помічники керівників підприємств, установ та організацій (3436.1), помічники керівників виробничих та інших основних підрозділів (3436.2), помічники керівників малих підприємств без апарату управління (3436.3); інспектор митний (3441); інспектори податкової служби: державний податковий інспектор, інспектор з контролю за цінами, ревізор-інспектор податковий (3442); інспектор з виплати пенсій, інспектор з призначення пенсій (3443) тощо.

Подальше навчання. Можливість навчання за програмою другого (магістерського) рівня вищої освіти (НРК – 7 рівень, NQF Level 7) за цією галуззю знань (що узгоджується з отриманим дипломом бакалавра) або суміжною – магістерські (освітньо-наукові/освітньо-професійні) програми вищої освіти. Набуття додаткових кваліфікацій в системі післядипломної освіти.

Академічна мобільність. Відповідно до «Положення про порядок реалізації права на академічну мобільність учасниками освітнього процесу Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини» право здобувачів вищої освіти на академічну мобільність реалізовується на підставі міжнародних програм і проєктів, договорів про співробітництво в галузі освіти і науки між Університетом та закладами-партнерами або з власної ініціативи здобувача, підтримуваної адміністрацією Університету, на основі індивідуальних запрошень.

Наявність акредитації. Не акредитована. Наказ МОН від 19.04.2021 № 49-л (ліцензія)