Масляна – святковий цикл, що зберігся з дохристиянских часів і пов`язаний із проводами зими та зустріччю весни. Масляна святкується в останню неділю перед Великим постом, за сім тижнів до Великодня. Головними атрибутами свята є страви з борошна та молока (найчастіше, млинці, вареники). Також тиждень Масляної супроводжують народні гуляння.


Це свято і не оминуло наш університет. Ініціаторами відродження стародавніх традицій стали студенти економічного факультету. Дівчата накрили столи, власноруч приготували страви: вареники, млинці. Загалом Масляна вважається жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати і хлопці, але вони мусили за це відборговувати грошима. І наші хлопці, щоб скуштувати страви Масляної теж платили за це гроші.


Студенти зустрічали гостей у вестибюлі, одягнені у традиційне українське вбрання, вони демонстрували народні традиції, пов'язані із святкуванням Масляної, організували народні забави та різноманітні конкурси.


До смаку гостям та студентам прийшлися різноманітні млинці, вареники, пироги, пампушки і домашні смаколики, приготовані дбайливими руками викладачів та студентів університету, що взяли участь у підготовці до свята.


Участь у ярмарку також прийняли іноземні студенти факультету. Вони із радістю прийшли торгувати приготовленими власноруч млинцями. Хлопці поділилися, що в Польщі Масляну не святкують, але б з радістю започаткували таку традицію у свої сім’ях.


Також нас підтримали наші викладачі, ректор, декани.



Особлива подяка студентській раді факультету за чудову підготовку та неперевершену атмосферу свята, а також усім активним учасникам, без яких і свято не було б святом! «Яка ти, масляна, мала, якби тебе сім тижнів, а посту – одна» – казали в народі, а для наших студентів і семи тижнів буде замало.

Загалом Масляний ярмарок залишив у всіх незабутні враження!

Пресцентр УДПУ