На природничо-географічному факультет виховна робота є невід’ємною складовою навчального процесу. З метою формування дружнього студентського колективу та пізнання чарівних куточків – чудес України на початку листопада була організована туристична поїздка до печери Оптимістичної, що на Тернопільщині. Мільйони років приховувала вона свої таємниці в надрах Придністровського Поділля і була відкрита в 1966 році львівськими спелеологами.

Оптимістична – найдовша гіпсова печера світу, колосальна карстова порожнина. На 238 кілометрах її лабіринтової системи розташовані зали, галереї та химерні меандри ходів.


Перед спуском до печери



Дорогу освітлювали за допомогою ліхтариків на захисних шоломах


Студенти під керівництвом кандидата географічних наук, доцента кафедри географії та методики її навчання Ірини Кравцової здійснили спелеопохід довжиною 8 км. Навіть найсміливіша фантазія не могла підказати уяві, які таємниці приховують надра Придністровського Поділля, які дива чекають під землею! Загадкова темрява, цікавий підземний музей, химерні лабіринти ходів, наслідки карстових процесів – все це вражало студентів-географів. Одна справа прочитати про Оптимістичну в підручнику, а зовсім інша – побувати тут.


Вивчення карстових процесів



На глибині 100 м


За час походу, який тривав 7 годин, група опустилася на глибину майже 100 метрів! На поверхню всі повернулися втомленими, однак дуже щасливими. Цей маршрут під кам'яним небом залишиться у пам'яті студентів на все життя.

Пресцентр УДПУ