Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини разом з Університетом Порто (Португалія) подав заявку до Європейської Комісії й отримав на 2016-2017 навчальний рік 10 місць для піврічного навчання студентів УДПУ та для тижневого стажування адміністрації.

Відомо, що наш вуз виступає партнерським закладом освіти Університету Порто (Португалія) в рамках проекту Mobile+2. Цей проект, затверджений в 2016 році, координується Університетом Порто (Португалія) і фінансується Європейською Комісією в рамках програми Erasmus +, спрямованої на стимулювання взаємних контактів між Університетом Порто та 22 країнами-партнерами, через заохочення студентських академічних і адміністративних мобільностей, передачі ноу-хау та передової практики.

Міжнародна кредитна мобільність у рамках проекту Mobile+2 передбачає стипендіальну програму для студентів УДПУ на 5 місяців (бакалавр з 2-го року навчання, магістр); для аспірантів з 2-ого року навчання – на 6 місяців. Також передбачено тижневе стажування за напрямом – міжнародне співробітництво у спорті. Учасники програми забезпечуються стипендією.

В УДПУ відбувся конкурсний відбір студентів факультету іноземних мов на навчання в Університеті Порто. Студентки Альона Гончарова та Юлія Заремблюк навчаються з лютого. А нещодавно до них приєдналася Інга Каплюченко. Їх вишкіл триватиме до липня.

Стипендіатки перебувають у постійному контакті з викладачами факультету іноземних мов УДПУ, з координатором з міжнародного співробітництва Ольгою Сушкевич, а також зі своїми друзями студентами.

Під час спілкування вони поділилися своїми судженнями про навчання у партнерському університеті Португалії та враженнями від перебування за кордоном: «Найперше, що ми відчуваємо – це радість від того, що мрії збуваються! Ще недавно думка про навчання за кордоном здавалась неймовірною, але завдяки участі УДПУ у проекті Mobile +2 ми стали студентами Університету Порту в Португалії.

Новий університет зустрів нас привітно. Перший тиждень навчання був присвячений організаційним моментам: реєстрації, вибору предметів та знайомству з викладачами. Ми подружилися зі студентами з Польщі, Словаччини, Кореї, В’єтнаму, Грузії, Білорусі та Росії.

Поступово ми почали знайомитись з містом, яке вразило своєю красою, охайністю, величною архітектурою та затишними вузенькими вуличками, вимощеними бруківкою. Історичні пам’ятки нагадують про славне минуле Португалії, і немов переносять у часи великих походів та завоювань.

Цвіт магнолії, маленькі будиночки із дахами з черепиці, мандаринові дерева, затишні парки та мальовничі краєвиди узбережжя океану, теплий клімат додають яскравих вражень та надихають на успішне навчання та цікаві подорожі. Порто – це місто, у якому давнина переплітається з сучасністю, створюючи особливий колорит й атмосферу, куди хочеться повертатися знову і знову».

Ось так успішно Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини розширює горизонти співпраці із закордонними навчальними закладами.

Пресцентр УДПУ