Від імені ректорату, професорсько-викладацького складу, профкому та студентської ради Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини щиро вітаємо завідувача кафедри фізики і астрономії та методики їх викладання, доктора педагогічних наук, професора, члена-кореспондента НАПН України Михайла Мартинюка з обранням дійсним членом (академіком) Національної академії педагогічних наук України Відділення загальної середньої освіти.

Шановний Михайле Тадейовичу! Ваш професіоналізм, самовіддана багаторічна адміністративна, навчально-виховна та науково-педагогічна діяльність зробили вагомий внесок у розвиток сучасної вищої освіти на Черкащині та в Україні, забезпечили повагу та беззаперечний авторитет серед колег. Рівнем вашого професіоналізму та принциповості визначаються не лише стан освітньої культури на факультеті фізики, математики та інформатики, де Ви нині продовжуєте натхненно працювати, а й всього Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини та вищої освіти нашої держави загалом.

Щиро бажаємо Вам невичерпної енергії, оптимізму і нових плідних здобутків. Нехай підґрунтям подальшої професійної діяльності та щасливого життя будуть міцне здоров’я, натхненна думка й щирі почуття.

Приємно відзначити, що трудовий шлях Михайла Тадейовича нерозривно пов'язаний із найкращим вищим навчальним закладом Черкащини - нашим університетом. Саме тут професор здобув вищу освіту та розпочав трудову біографію, пройшовши шлях від лаборанта кафедри фізики до ректора. Очолювані ним в різні роки колективи кафедр, факультетів та університету в цілому постійно досягали високих показників у навчальній і науковій роботі.

Михайло Тадейович здійснює наукове керівництво аспірантами і здобувачами, забезпечує наукове консультування докторантів; під його керівництвом захищено п’ять кандидатських дисертацій.

Мартинюк М.Т. є автором понад 200 наукових праць. Працює над розробкою проблем методики викладання фізики та астрономії в загальноосвітній школі і вищих педагогічних закладах, є автором 5 монографій та співавтором 12 підручників з фізики та астрономії для учнів загальноосвітньої школи, ряду методичних посібників для вчителів і студентів фізичних спеціальностей педагогічних університетів. Михайло Тадейович брав участь у підготовці матеріалів до Національної програми «Освіта: Україна ХХІ століття», є одним із розробників Державного стандарту базової і повної середньої освіти (освітня галузь «Природознавство, фізика», 2004 р.), співавтором попередніх та нині діючих в Україні навчальних програм з фізики та астрономії для учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

Михайло Тадейович створив та продовжує здійснювати наукове керівництво науково-дослідною лабораторією «Проблеми дидактики фізики в основній школі», роботу якої координує Інститут педагогіки НАПН України; є директором науково-дослідного центру подвійного підпорядкування МОН і НАПН України «Інформаційно-комунікаційні технології навчання фізики і астрономії», які працюють у складі УДПУ. Професор забезпечує роботу аспірантури з напрямку 13.00.02 – теорія і методика навчання (фізика) при Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини.

Під керівництвом професора Михайла Мартинюка відбулося становлення фізико-математичного факультету; з його ініціативи та під його науковим керівництвом на факультеті створено навчально-методичний центр «Планетарій», який став  центром пропаганди сучасних астрономічних знань серед учнівської молоді регіону.

За особисті досягнення в галузі педагогічної науки та практичний внесок у розвиток системи вищої освіти, розробку і впровадження в педагогічну практику нових методик навчання Михайла Тадейовича нагороджено медаллю імені А. Макаренка “За заслуги в галузі освіти” (1980), медаллю “За трудову відзнаку” (1986), значками “Відмінник освіти УРСР” (1986) і “Відмінник освіти України“ (2004), знаками «За наукові досягнення» (2007) та «Василь Сухомлинський» (2009), срібним орденом «Взірець професіоналізму» (2009), медаллю «Григорій Сковорода» (2014). Професор має звання “Заслуженого працівника освіти України“ (2005), нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України (2008), рядом почесних грамот МОН України.

Пресцентр УДПУ