28 січня року Вчена рада заслухала Звіт про результати наукової роботи університету за 2012 рік. Із звітною доповіддю виступила проректор з наукової роботи доц. Лариса Ткачук.

У звітному році науково-дослідна робота в університеті була зорієнтована на досягнення державних стандартів якості підготовки науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації, наукове забезпечення навчального процесу, формування і розвиток наукових шкіл, підтримку іміджу університету як вагомого регіонального наукового центру.



Науковцями виконувались 4 фундаментальні науково-дослідні роботи (2 завершені), 6 прикладних досліджень (2 завершені ) – за рахунок коштів держбюджету, та 1 госпдоговірна тема.

Викладачі університету отримали 2 патенти відповідно до Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» та подана заявка до Державного інституту промислової власності для отримання патенту.

Відділ інтелектуальної власності отримав 75 заявок на реєстрацію об’єктів авторського права, 65 з яких подано у відділ реєстрації Державної служби інтелектуальної власності України. Викладачі університету отримали 55 охоронних документів (свідоцтв) на наукові публікації.

У зарубіжних виданнях опубліковано 123 статті викладачів університету (на 30 більше, ніж у минулому році), у виданнях з імпакт-фактором – 9 статей (втричі більше, ніж у минулому році).

За даними рейтингу наукометричної бази SCOPUS, станом на листопад 2012 року, Університет займає 43-тю позицію серед 104 ВНЗ України за кількістю цитувань світовою науковою спільнотою публікацій науковців університету (57 публікацій у SCOPUS, кількість цитувань – 179, індекс Гірша – 8).

Видано 16 номерів 5 фахових видань університету.

Підготовлено до друку та видано 2245 публікацій різних форм, зокрема: 47 монографій, 9 підручників (з них з грифом МОН – 4); 374 навчальних посібників (з них 41 з грифом МОН); 206 методичних рекомендацій; 987 статей та більше 600 тез, опублікованих за матеріалами наукових конференцій та семінарів.

На базі університету проведено 14 міжнародних та 39 всеукраїнських наукових конференцій, 56 науково-практичних семінарів.

Докторантура в університеті функціонує з трьох спеціальностей, одна з яких (01.02.04 – механіка деформівного тіла) відкрита у 2012 році.

Підготовка науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації через аспірантуру здійснювалась за 15-ма спеціальностями, з яких спеціальність 19.00.07 – вікова та педагогічна психологія відкрита у звітному році.

Успішно захищені 4 докторські та 28 кандидатських дисертацій.

У спеціалізованій вченій раді університету захищено 23 дисертаційних дослідження (у т.ч. 10 викладачами УДПУ).

15 викладачів університету отримали вчене звання доцента.

До науково-дослідної роботи в 297 гуртках та проблемних групах було залучено близько 4 тис. студентів.

Студентами університету здійснено 1204 публікації. Видано 26 університетських збірників студентських наукових праць.

Університет був базовим ВНЗ з проведення олімпіади з навчальної дисципліни «Політологія», ІІ етапу ХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови, літератури та методик їх викладання імені Петра Яцика, ІІ етапу ІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка.

В університеті проведено 4 міжнародних та 6 всеукраїнських студентських наукових конференцій та семінарів.

Переможцями у II турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук стали 17 студентів (3 перших, 3 других, 11 третіх місць).

У ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальних дисциплін та спеціальностей студенти вибороли: ІІ місць – 3 , ІІІ – 4.

Розширився спектр наукових конкурсів і змагань, в яких брали участь і вибороли призові місця студенти університету. Зокрема, це конкурс «Педагог – це звучить гордо», що проводився МОНмолодьспорту України (два дипломи І ступеня), ІV Міжнародний конкурс з українознавства для студентів та молодих учених (І місце), ІІІ Міжнародний мовно-літературний конкурс імені Тараса Шевченка (І та ІІІ місце), Обласний конкурс бізнес-планів підприємницької діяльності (І, ІІ, ІІІ місце), Перший Всеукраїнський студентський турнір з історії (ІІІ місце), міжнародна історична олімпіада «1812 рік і Україна» ( І місце), обласний етап ХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика ( І місце).

Під керівництвом науковців університету 21 учень м. Умані став переможцем обласного конкурсу робіт учнів – членів МАН.

Детальну презентацію основних наукових здобутків УДПУ можна переглянути тут.