Однією із складових частин підготовки майбутнього вчителя біології є ознайомлення його з природними явищами та процесами, особливостями біорізномаїття безпосередньо у природі. Таке спілкування студентів з природою можливе під час проходження польових практик, які є невід’ємною складовою частиною вивчення, зокрема, рослинного світу. Згідно навчального плану влітку цього року студенти І-ІІ курсу проходили навчально-польову практику з ботаніки в м. Умань під керівництвом викладача кафедри біології та методики її навчання Галини Дрозденко.

Під час проходження практики в ході екскурсій студенти ознайомились із різноманіттям представників рослинного світу околиць міста Умань, вивчали фітоценози рослинних угрупувань на території агробіостанції УДПУ та дендрологічного парку «Софіївка», спостерігали за їх розвитком, біологічними та екологічними особливостями, поширенням, засвоїли методики морфологічного аналізу і визначення рослин, а також методики збору, фіксації і камеральної обробки польового матеріалу.

Студент І курсу 1 групи Олександр Недошовенко поділився своїми враженнями про першу у його навчальному процесі польову практику: «Під час польової практики з ботаніки ми закріпили знання отримані на лекційних та лабораторних заняттях, мали змогу виробити навички техніки збору та гербаризації рослин, монтування гербарію, навчилися правильно визначати та описувати рослини за допомогою визначників, засвоїли основи геоботанічного опису рослин. Під час практики ми вели щоденники фенологічних спостережень, в яких відображали стислий зміст екскурсій, результати спостережень, практичні завдання, висновки. Після польових робіт ми проводили упорядкування зібраного рослинного матеріалу у лабораторії.

Хотілося б відзначити, що під час польової практики ми допомагали один одному у визначенні та гербаризації рослин і це ще більше згуртувало нашу групу. На мою думку, вивчивши найпоширеніших представників флори нашої місцевості, нам ще цікавіше буде в наступному році досліджувати рослинність інших регіонів нашої країни».

Древня наука ботаніка нині дуже цікава й багатогалузева, переконалися студенти, і чим більше ти дізнаєшся про неї, тим подальше навчання стає захоплюючим.

Вивчення фіторізноманіття рослин починаємо з екскурсії до "Софіївки"

Ознайомлення студентів під час екскурсії з особливостями збору, фіксації та гербаризації водних рослин

Ось так в «Софіївці» цвіте найближчий родич магнолії – тюльпанове дерево (Liriodendron tulipifera)

Догляд за рослинами на навчально-дослідній ділянці систематики рослин

Вивчення бур’янів та їх знищення на дослідних ділянках агробіостанції

З ранку студенти ходили на екскурсії, а в другій половині дня зібраний матеріал обробляли в лабораторії.

По закінченні практики студенти склали диференційований залік, під час якого продемонстрували знання латинських назв 100 видів вищих рослин згідно зібраних екземплярів і списку, в якому фігурували представники основних відділів вищих рослин.

Пресцентр УДПУ