Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

Наші пріоритети: якість, доступність, професіоналізм

Календар подій

Artist residency call
Початок: 16 лют. 2022, 8:00
Закінчення: 

зображення_2022-02-16_113024.png

Розпочата у 2021 році, програма «Pressing Matter» фінансується Голландським національним науковим планом (NWA) і координується Vrije Universiteit Amsterdam. Pressing Matter досліджує потенціал «колоніальних об’єктів» для підтримки спроб суспільства розібратися з колоніальним минулим та що залишилося після його занепаду, а також із суперечливими заявами різних зацікавлених сторін щодо цих об’єктів у музеях. Проєкт критично досліджуватиме поняття власності, вартості та прибутку як спосіб забезпечення більш справедливого майбутнього.

«Pressing Matter» пов’язує фундаментальні теорії оцінки та власності з постколоніальними дебатами щодо спадщини, щоб розробити та перевірити, по-перше, нові теоретичні моделі вартості та власності та, по-друге, нові форми відновлення, які розширюють поточні підходи до реституції спадщини. Головне в цілях проєкту — розробити теорію потенціальних пожливостей об’єктів, засновану на заплутаних багатополярних історіях, у яких колоніальні об’єкти збиралися, зберігалися та набували сенсу. Організований близько 8 робочих пакетів, проєкт вирішує такі питання:

  • Який потенціал містять об’єкти (культурні та біологічні, включаючи людські останки та академічні медичні колекції), зібрані під час колоніального періоду, щоб допомогти нам краще зрозуміти колоніальне минуле та розглянути його поточну спадщину в постколоніальних Нідерландах та Європі? (Q1)
  • На які концепції власності посилаються різні зацікавлені сторони – музеї, куратори, науковці, члени вихідних спільнот – у своїх правах власності на колоніальні об’єкти? (Q2)
  • За допомогою яких режимів цінності ці різні групи зацікавлених сторін інтерпретують і претендують на колоніальні об’єкти? За яких обставин ці режими та концепції можуть стати сумісними? (Q3)
  • Які музеєзнавчі практики можуть допомогти узгодити інтереси різних зацікавлених сторін з метою створення більш справедливих та інклюзивних суспільств та підтримки більш стійкого та справедливого (пере)розподілу спадщини? (Q4)

Програма:

Художникам-учасникам пропонується подумати про те, як мистецька практика може переосмислити різні форми повернення, відновлення та примирення, які широко сприймаються, працюючи з предметами/колекціями в музеях-партнерах, зібраними під час колоніального періоду.

Ми заохочуємо пропозиції, які не лише кидають виклик нинішнім домінуючим концепціям, але й пропонують альтернативні бачення того, як власність і вартість, повернення та відновлення можуть бути переосмислені на службі нової етики відносин, заснованої на більш обґрунтованому та справедливому майбутньому.

Проєктні пропозиції повинні демонструвати сильну відданість інтелектуальним і соціальним цілям проєкту і, таким чином, сприяти міждисциплінарному дослідження екології програми «Pressing Matter». Вибраний художник внесе свій внесок в інтелектуальне життя проєкту, включаючи активну участь у лабораторії по відновленню, онлайн- та офлайн-сайті для міждисциплінарних та транснаціональних розмов та експериментів щодо виправлення історичної несправедливості, пов’язаної з музеями та їхніми колекціями.

Художники можуть використовувати резиденцію, щоб створити нову роботу (основу) або завершити свій проєкт, який знаходиться на стадії втілення, що має відношення до питань програми «Pressing Matter». Художник у резиденції повинен буде робити публічні презентації, щоб продемонструвати роботу або дослідження, зроблені під час резиденції.

Хто може подати заявку:

Pressing Matter використовує широке розуміння терміну художник, запрошуючи індивідуальні чи спільні проєкти в будь-якій дисципліні, пов’язаній із мистецтвом. Ми відкриті до пропозицій як фізичної, так і концептуальної роботи, не обмежуючись будь-якими медіа.

Ми вітаємо заявки від митців, які розвиваються, на середині кар’єри та від професіональних художників, які демонструють відданість інтелектуальним та соціальним цілям проєкту.

Тривалість:

  • Від 3 до 12 місяців;
  • Резиденція може початися з вересня 2022 року;
  • Програма резидентури закінчиться у грудні 2024 року.

Що пропонує Pressing Matter:

  • Витрати на проїзд до Нідерландів (для художників, які проживають за межами Нідерландів);
  • Стипендія, що покриває витрати на проживання в Нідерландах (включаючи внесок на проживання) та обговорюється залежно від типу проєкту;
  • Студійне приміщення в Rijksakademie;
  • Pressing Matter надасть відповідне житло успішним заявникам, які проживають за межами Нідерландів;
  • Матеріальні та виробничі витрати (в залежності від вимог проекту).

Документи для подачі заяви:

  • Короткий мотиваційний лист (макс. 1 сторінка А4);
  • Проєктна пропозиція (макс. 2 сторінки А4), включаючи опис передбачуваних форм взаємодії з проєктом;
  • Резюме.

У разі відбору до другого раунду учасник повинен буде подати більш детальну проєктну пропозицію, за яку він отримає 300 євро як винагороду.

Дедлайн:

  • 28 лютого 2022 року;
  • Заявки необхідно надсилати на адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. у вигляді об’єднаного pdf файлу.

Різноманітний та інклюзивний набір:

Зауважте, що наша політика наймання враховує індивідуальне резюме кандидатів, а також склад команди в цілому. Ми прагнемо створити різноманітну команду. Відповідно до цієї політики, відповідні заявники можуть бути будь-якої національності. Однак, при виборі художників, громади/країни, з яких походять колекції музеїв-учасників, також будуть враховані при прийнятті нашого рішення.

x