На завершення держбюджетної теми «Систематизація потенційних та створення нових заповідних об’єктів Південно-Бузького екологічного коридору за активної участі молоді», що виконується на кафедрі хімії, екології та методики їх навчання Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини (керівник – професор Світлана Совгіра) робоча група здійснила наукову експедицію територіями Миколаївської, Одеської, Кіровоградської, Черкаської та Вінницької областей.

Експедиція стала узагальненням результативних досліджень, здійснених територією басейну річки Південний Буг: виявлено нові заповідні об’єкти у Центральній частині Південно-Бузького екологічного коридору, апробовано методику створення та технологію виявлення нових заповідних об’єктів, досліджено території перспективних заповідних об’єктів.

У перший день експедиції досліджено природу та екологічні параметри природного середовища НПП «Бузький Гард» у межах угоди про співпрацю між університетом та Національним парком. У процесі проведеного дослідження вивчено екологічний стан водних ресурсів, дію на них антропогенних чинників, трансформацію біорізноманіття під впливом господарської діяльності людини.

На другий день на основі здійсненого обґрунтування науковцями науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта» та членів наукової школи «Екологія, охорона навколишнього середовища: освіта, наука, практика» (керівник Світлана Совгіра) створено гідрологічний заказник «Каскад джерел» (рішення №8 від 22 жовтня).

Заказник площею 3 га знаходиться на території Степашківської селищної ради Гайсинського району Вінницької області. До його складу увійшли ставок Павлівка, мала річка Афія (до експедиції річка була безіменною), 8 джерел, які  досліджено, розчищено та упорядковано.

Детальніше з результатами експедиції можна ознайомитися в аудиторії 211 (корпус №1).

Пресцентр УДПУ