З 1988 року 1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Заходи, які проводяться у цей день, слугують справі зміцнення організованих зусиль у боротьбі з пандемією, що поширюється у всіх регіонах світу.

На жаль, Україну визнано державою, яка найбільше постраждала від ВІЛ/СНІДу в Східній Європі. Сьогодні в нас офіційно зареєстровано 49 тисяч осіб, що мають статус ВІЛ-позитивних. Це офіційна статистика, зареєстрована в Українському центрі профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗ України. Міжнародні експерти вважають, що ВІЛ – позитивних у нас значно більше.

Ця проблема стосується кожного з нас! Тому студенти факультету соціальної та психологічної освіти УДПУ не залишилися осторонь і провели акцію “Зупинимо СНІД”. Створивши, живу червону стрічку, яка є символом боротьби з хворобою, вони показали, що небайдужі до цієї біди, до тисяч ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД.



На факультеті також відбулася лекція для студентів І та ІІ курсів, яка була присвячена Всесвітньому Дню боротьби зі СНІДом та толерантному ставленню до ВІЛ-інфікованих. Лекцію читали представники спеціалізованого підрозділу «Клініки, дружньої до молоді». Студенти мали змогу переглянути фільми на тему «Що таке ВІЛ та СНІД» та задати запитання і отримати на них вичерпні відповіді від координатора «Клініки, дружньої до молоді» Наталії Гричко, психолога Віти Овчарук та психолога «Кабінету довіри» Анни Проценко. Гості ділилися власним досвідом та тими ситуаціями, свідками яких вони були. Приводили статистику що до ВІЛ та СНІД інфікованих по Україні, Черкаській області та м.Умані.

Що треба робити, щоб захистити себе та інших від зараження ВІЛ? Перше і головне: вести здоровий спосіб життя. Необхідно пам’ятати, що можуть бути небезпечними і такі процедури, як нанесення татуїровки, проколи вух, іглорефлексотерапія. Це ж стосується і косметологічного обладнання. У разі недбалого ставлення осіб, які працюють з ним, воно може спричинити інфікування ВІЛ.

ВІЛ-інфекція — проблема не менш соціальна, ніж медична. Ефективність профілактичних заходів залежить від багатьох соціальних, політичних, правових, економічних, психологічних чинників і розвитку системи охорони здоров’я.

Під час проведення акцій студенти факультету соціальної та психологічної освіти УДПУ ще й ще раз переконалися: СНІД спричиняє смерть мільйонів дорослих людей у розквіті сил. Він призводить до розвалу, зубожіння родини, послаблює потенціал робочої сили, перетворює мільйони дітей на сиріт і загрожує єдності соціальної та економічної галузей суспільства і політичної стабільності народів.

Попередження поширення ВІЛ/СНІДу серед молоді – один із найважливіших пріоритетів. Студенти факультету висловлювали своє ставлення до «чуми 21 століття», об’єднавши у загальне полотно, створені кожною групою плакати, що закликають не бути байдужими у боротьбі за здорову націю. Подолати глобальну катастрофу людства можна тільки спільними зусиллями. Кожна людина повинна до кінця усвідомити всю небезпеку, яку несе СНІД, і зробити все можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких від цієї інфекції, бо СНІД може увійти практично у кожен дім, кожну сім’ю. Здоровий спосіб життя і чистота у взаєминах – найголовніші методи профілактики СНІДу.


Пресцентр УДПУ