Цими передсвятковими днями хочемо розповісти про жінок Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, які своєю наполегливою працею, своїми досягненнями в науці, педагогіці, культурі, мистецтві, спорті та інших галузях працюють на створення позитивного іміджу Університету. Отже, слідкуйте за публікаціями.

Розпочнемо рубрику з шанованої всіма людини, талановитої художниці, заслуженого майстра народної творчості України, члена національної спілки майстрів народного мистецтва України, кандидата педагогічних наук, доцента кафедри дошкільної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Олени Василівни Поліщук.

Олена Василівна народилася на Черкащині, навчалася в Переяслав-Хмельницькому педагогічному училищі, згодом у КДПІ імені М.Горького та в аспірантурі УДПУ імені Павла Тичини.

Працювала в школі, дошкільному закладі, педагогічному училищі міста Умань, а з 1992 року і до сьогодні – в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини.

За роки діяльності в університеті працювала на різних посадах, має звання “Відмінник освіти України” та двічі “Жінка року” (м.Умань) у номінації “Жінка-творчість”. Нагороджена знаком “Софія Русова” (2009 р.). 20 січня 2010 року присвоєно почесне звання «Заслужений майстер народної творчості України» за вагомий особистий внесок у справу консолідації українського суспільства, розбудову демократичної соціальної і правової держави та з нагоди Дня Соборності України.

Окрім покликання педагога, вона через усе життя несе любов до мистецтва та захоплення українським народним декоративним розписом. Зібрала і творчо відтворила більше 120 зразків настінних розписів Черкащини періоду 1920-1930-х років. Провела 21 персональну виставку. Роботи Олени Василівни мають витончений, своєрідний, яскравий стиль у традиціях народних пісень та дитячих казок, у яких поєднано і філософія життя людей, велич і краса Всесвіту з гармонією власної душі.

Понад 400 робіт художниці зберігаються у приватних та музейних колекціях України і зарубіжжя (Умань, Київ, Черкаси, Канів, Вінниця, Дніпропетровськ, Луцьк, Ромійї-Сюр-Сен (Франція), Америка, Австрія, Польща, Росія, Німеччина, Канарські острови тощо).

Олена Василівна має більше 90 наукових публікацій із різних галузей мистецько-педагогічної діяльності.

Любов до народного мистецтва майстриня щедро передає Молодому поколінню викладачів, студентам, учням та всім тим, хто бажає освоїти таємниці українського народного декоративного розпису.

Користується високою повагою серед колег, співробітників та студентів. Зичимо пані Олені довголіття, невичерпного натхнення, потужної енергії та усіх земних щедрот!

Пресцентр УДПУ