Історія ‒ це їхнє покликання. Вони сучасне втілення однієї з дев'яти прекрасних муз Кліо ‒ покровительки історії. Викладачки історичного факультету Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини ‒ справжні берегині славного минулого української нації, хранительки історичного буття, невтомні шукачки скарбів минувшини, дослідниці бурхливого океану часу. Поєднують у собі безліч іпостасей, але ніколи не забувають, що бути жінкою найважливіша із них. Недаремно березень ‒ місяць жінок в історії.

Тетяна Володимирівна Кузнець успішно поєднує адміністративну роботу з навчально-виховною та науковою. Організовує щорічні краєзнавчі читання, головний редактор наукового журналу «Уманська старовина», має власну наукову школу. Вона керівник науково-дослідної лабораторії «Історичне краєзнавство Уманщини». У межах лабораторії керує проектом «Усна історія Уманщини», до реалізації якого залучаються студенти історичного факультету. Тетяна Володимирівна має 113 публікацій, з них 5 монографій, 1 навчальний посібник з грифом МОН України та 10 праць навчально-методичного характеру.

Олена Володимирівна Дудник 18 років свого життя присвятила дітям, працюючи в школі, а з 2001 року й до нині є невід'ємною частиною викладацького колективу історичного факультету. За багаторічну сумлінну працю, особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів нагороджена Почесними грамотами Міністерства освіти і науки України (2009 р., 20013 р.), грамотою Департаменту освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації. У 2009 р. була нагороджена відзнакою «Жінка року» – в номінації «Жінка – педагог» Спілкою жінок міста Умані та Уманською міською радою.

Свою педагогічну діяльність в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини Марія Миколаївна Рогожа розочала в 1988 році. В 1995 році успішно закінчила докторантуру в Київському університеті імені Тараса Шевченка. З 2016 по 2018 роки очолювала кафедру історії України. Нагороджена грамотами Міністерства освіти та науки України, Черкаської обласної адміністрації, нагрудним знаком «А.С.Макаренко» та «Відмінник освіти».

Доктор історичних наук, професор кафедри всесвітньої історії та методик навчання Ірина Іванівна Кривошея має у своєму доробку понад сотню наукових праць, активно досліджує історію неурядової старшини Гетьманщини, працюючи з українськими та закордонними архівами. Неодноразово проходила стажування у провідних європейських університетах. У грудні 2014 року захистила дисертацію на здобуття вченого ступеня доктора історичних наук на тему: «Неурядова старшина Української козацької держави (середини XVII-XVIII ст.)».

Світлана Олександрівна Біляєва ‒ відома українська археологиня, доктор історичних наук, провідний співробітник Інституту археології НАН України. Одна з провідних фахівчинь у галузі дослідження давньоруської та середньовічної археології, дослідження історії взаємовідносин України, Золотої Орди та Османської імперії. У 1982 році була нагороджена ювілейною медаллю на честь 1500-річчя заснування Києва. Починаючи з другої половини 90-х років, поряд із експедиційною роботою, почала займатися педагогічною діяльністю. У 2012 році захистила докторську дисертацію на тему: «Взаємовідносини східнослов'янського і тюркського світів у ХІІІ-XVIII ст.», за матеріалами археологічних досліджень в Україні. З 2016 року працює на кафедрі всесвітньої історії та методик навчання історичного факультету Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Авторка 279 наукових праць.

Зінаїда Василівна Священко ‒ доктор історичних наук, професор кафедри всесвітньої історії та методик навчання, заступник декана з навчально-методичної роботи ‒ почала працювати в Уманському державному педагогічному університеті з 2001 року.

У 1992 році закінчила історичний факультет Івано-Франківського державного педагогічного університету імені В. Стефаника. 2007 року здобула наукове звання доцента кафедри всесвітньої історії. У 2013 році успішно захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора історичних наук, а 2015 року отримала вчене звання професора. Має у власному доробку понад 130 наукових та навчально-методичних праць. Науковий інтерес Зінаїди Василівни: аграрна історія кінця ХІХ-ХХ ст..

Любов Сергіївна Шачковська ‒ кандидат політичних наук, доцент, завідувач кафедри філософії та суспільних дисциплін. Працювати в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини розпочала з 2007 року. Є авторкою більш ніж 70 праць у сфері політичної науки. Співавтор 10 навчальних посібників з грифом МОН. Активна учасниця українських та міжнародних конференцій різного рівня.

Щиро дякуємо вам за невтомну кропітку працю, адже ви, як ніхто інший знаєте, що тільки вивчаючи своє минуле, можна мати успішне майбутнє.

Пресцентр УДПУ