Різдво ‒ одне з найважливіших свят у календарі українців. Ми особливо ретельно готуємося до зустрічі Спасителя, дотримуючись цілої низки ритуалів та обрядів, що деякі з них навіть старіші за саме християнство. Готуємо 12 страв, серед яких обов'язковою є кутя. Поспішаємо додому ще до першої зірки. Збираємось у теплому родинному колі та в тихій радісній атмосфері під співи колядників відзначаємо свято. Кожен регіон додає своїх унікальних деталей до традиції відзначення Різдва.

Утім, віднедавна українці мають чудову нагоду святкувати Різдво двічі ‒ 25 грудня та 7 січня. Чому так вийшло, і яка з дат є правильною? Спробуємо розібратися.

Усі ми, незалежно від гілки християнства, святкуємо Різдво в один день ‒ 25 грудня, але за різними календарями ‒ юліанським та григоріанським. Проблема з відзначенням була закладена ще задовго до самого Різдва Христового. Раніше світ жив за календарем упровадженим Юлієм Цезарем, що одержав назву юліанський. Поділ року складений Цезарем виявився не надто точним. Свята почали зміщуватися, з'являлися «зайві дні» і виникла плутанина з датами та подіями. Виправити ситуацію взявся Папа Римський Григорій ХІІІ, за чиєю ініціативою було проведено календарну реформу та створено новий, точніший календар ‒ григоріанський ‒ було домовлено пропустити десять днів та вважати деякі прийдешні роки не високосними. Російська імперія, у складі якої довгий час перебували українські землі так і не прийняла новий вдосконалений календар, а отже й свята відзначалися за, так званим, старим стилем, тобто старим календарем. Із часу проголошення незалежності України 1918 року, наша держава нарешті впровадила григоріанський календар. Утім, до кінця проблему не було вирішено, адже церковні кола не перенесли нові дати на старі свята, і 25 грудня за юліанським календарем, стало 7 січня за григоріанським. До слова, юліанський календар і нині продовжує відставати, і з часом розбіжності зростуть аж до того, що Різдво переміститься на 8 січня. 

Що ж із цим робити? Варіантів декілька: завершити реформу й «перенести» Різдво на 25 грудня, або відзначати свято двічі, що й робить Україна останні кілька років. Наша держава унікальна саме в цьому плані, але зовсім не єдина ‒ двічі Різдво зустрічають ще й у Молдові, Білорусі та Еритреї.

То коли ж доцільніше відзначати Різдво? Відповідь дуже проста й водночас складна ‒ тоді, коли ви відчуваєте в цьому потребу, адже ключова суть цього свята в прославлянні нового життя, а Його прославляти потрібно весь час.

І завжди слід пам'ятати ‒ свято не в календарі чи в кількості страв, а в душі, і відкритості для нових щоденних див. Щиро зичимо вам веселих різдвяних свят та Божого благословення!

Пресцентр УДПУ